Hlavní obsah

Potratová pilulka bude možná volně na trhu

Právo, DPA, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké sdružení gynekologů doporučilo Federální agentuře pro kontrolu potravin a léků (FDA), aby povolila volný prodej pilulky Plan B, která znemožňuje otěhotnění. Gynekologové jsou přesvědčeni, že tak lze zabránit až třem miliónům těhotenství vzniklých v USA každoročně po znásilnění.

Foto: Zdeněk Němec

V inscenovaném čtení Láska je slípka hraje Marta Bačková. Fotka je z inscenace Blanche a Marie.

Článek

Na rozdíl od pilulky RU-486, kterou vyvinul už v roce 1980 francouzský lékař EtienneEmile Baulieu a která způsobuje přerušení už započatého těhotenství, Plan B, užije-li se do tří dnů po pohlavním aktu, zabrání otěhotnění.

FDA většinou doporučení gynekologů respektuje, ale organizace bojující proti interrupcím před pilulkou varují. Podle nich je to přípravek potratový, protože znemožňuje už oplodněnému vajíčku dále se vyvíjet.

Po pilulce následovala smrt

Padesát amerických kongresmanů navíc v listopadu podalo návrh zákona na zákaz RU-486. Tvrdí totiž, že právě ona zavinila v září v Kalifornii smrt mladé dívky.

"Smrt osmnáctileté Holly Pattersonové vyvolala řadu otazníků opravňujících přezkoumání a zrušení autorizace, kterou FDA dala k užívání RU-486 pod lékařským dohledem v roce 2000," zdůrazňuje republikán Roscoe Bartlett z Marylandu.

Holly Pattersonová zemřela několik dní poté, co si přípravek vzala. Okolnosti jejího úmrtí ale nebyly dosud vyjasněny. V USA se navíc ještě nikdy nestalo, že by zdravá žena po potratové pilulce zemřela.

Potraty klesnou o polovinu

FDA má o novém přípravku rozhodnout během několika týdnů. Jeho výrobce, americké laboratoře Barr tvrdí, že pokud bude jeho prodej schválen a bude provedena informační kampaň o správném užívání, sníží to v USA na polovinu počet interrupcí.

"Bylo by to vítězství pro všechny ženy," prohlásila Gloria Feldtová, předsedkyně organizace pro plánování rodičovství. Konzervativní republikáni ale varují, že to povede k sexuální promiskuitě a růstu počtu pohlavních nemocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám