Hlavní obsah

Nebuďte lhostejní, když někdo leží na ulici, vyzývá záchranář Marek Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedním z nejznámějších českých lékařů, na Instagramu ho sleduje přes 275 000 lidí. Pracuje u pozemní i letecké záchranné služby v Hradci Králové, jako záchranář slouží také v Praze a do toho působí na urgentním příjmu nemocnice v Motole. Na svém profilu často sdílí velmi silné příběhy přímo z terénu, o které se teď rozhodl podělit i v nové knize s názvem Mezi nebem a pacientem.

Záchranář Marek Dvořák o první pomoci Video: Novinky

 
Článek

Záchranářem chtěl být odmala, ale definitivně ho přesvědčil až kurz první pomoci od Českého červeného kříže, který v něm vzbudil nadšení pro urgentní medicínu. „Od té doby jsem chtěl dělat doktora na záchrance,“ říká šestatřicetiletý Marek Dvořák, který se dnes snaží zvyšovat povědomí o důležitosti první pomoci i prostřednictvím sociálních sítí.

Foto: Petr Horník, Právo

Záchranář Marek Dvořák

„První je chtít pomoci. Nebýt lhostejný k tomu, když někdo leží na ulici v bezvědomí. A to je vlastně úplný základ, protože pak už to zvládne každý. Každý zvládne vytočit linku 155, poslouchat rady operátorky nebo operátora a dělat, co vám říká. Operátor vám nejen radí, ale také k vám pošle nejbližší posádku,“ vysvětluje Novinkám.

Foto: Novinky

Záchranář Marek Dvořák

„Když někomu poskytujete první pomoc, nikdy na to nejste sami. Vždy tam máte operátora, který vám pomáhá. A hlavně, každá pomoc je lepší než žádná,“ dodává.

První, co musíme podle lékaře udělat, je chránit svůj život. „Na deset vteřin se zastavte. Zamyslete se, jestli vám nehrozí nějaké nebezpečí, jestli někam nespadnete nebo něco nespadne na vás, nesrazí vás auto nebo na vás někdo nemíří zbraní. V ideálním případě je dobré si udělat plán na následujících deset minut, musíte si obhlédnout situaci a nastínit řešení,“ doporučuje.

Pomůže někdo jiný?

Dvořák také upozorňuje na tzv. efekt přihlížejícího. „Znamená to, že čím více z nás se dívá, jak někdo umírá na ulici, tím menší je pravděpodobnost, že mu někdo pomůže. Je to proto, že si všichni v duchu říkáme: ‚Je nás tady dost. Může mu pomoci někdo jiný‘, ale pokud si to řekne každý, nepomůže nikdo,“ varuje.

Je pěkné vidět se na obálce knihy

O významu první pomoci i o silných příbězích, které ve své profesi zažil, mluví také v knize, která nese název Mezi nebem a pacientem.

„Je to rozhovorová kniha, kde mi pan Moravec kladl více či méně záludné otázky a já jsem se na ně snažil co nejzodpovědněji odpovědět. Jsou tam případy, které mi zůstaly v paměti. Ať už dopadly dobře, nebo špatně. Je tam část o první pomoci i o mém životě,“ prozrazuje záchranář.

Svou hvězdnou kariéru považuje Dvořák za druhořadou, jeho lékařská profese je pro něj stále nejdůležitější.

„Od dětství mám jediný cíl. A to být dobrým lékařem. Všechno kolem je opravdu doslova kolem a nějak extra na tom nelpím. Ale je pěkné vidět se na obálce knihy,“ přiznává závěrem.

Vystudoval jsem s doktorem Housem, říká hvězda sociálních sítí a záchranář Marek Dvořák

Muži

Marek Dvořák: Práce záchranáře je extrémně návyková

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zdravotní kurzy

Reklama

Výběr článků

Načítám