Hlavní obsah

Náročná intelektuální práce vede k obezitě

Quebec

Náročná intelektuální práce může být stejně vysilující jako fyzická dřina. Jenže tělo při ní pálí energii jinak a lidé pracující mozkem ve stresu konzumují mnoho kalorií, přejídají se a jsou častěji obézní. Vyplynulo to z rozsáhlé kanadské studie, podle níž k přejídání vede především stres z náročné intelektuální činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z University Laval testovali čtrnáct studentů, jimž umožnili libovolně konzumovat potraviny z bufetu po různých činnostech – sezení a relaxaci, čtení a sumarizaci textu a vyplňování paměťového testu.

Z výsledků vyplynulo, že nejméně kalorií přijali studenti sedící a relaxující. Konzumovali průměrné množství odpovídající průměrnému dennímu příjmu. Zatímco ti, kteří museli sumarizovat text pozřeli o 203 kalorií navíc a studenti vyplňující testy dokonce o 253 kalorií víc, než jejich tělo potřebuje.

„Kalorické přesycení, které následuje po intelektuální práci, spolu se skutečností, že jsme při ní méně fyzicky aktivní, by mohlo být jednou z příčin epidemie obezity, již v současnosti pozorujeme ve vyspělých zemích světa,“ tvrdí autor studie Jean-Philippe Chaput.

Intelektuální práci je proto potřeba vždy vystřídat náročnou pohybovou aktivitou, při níž se tělo protáhne a nadbytečné kalorie odbourají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám