Hlavní obsah

Mluvit se stárnoucími rodiči o penězích a smrti nedokáže každý, většina lidí se tomu vyhýbá

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovorům týkajícím se těžkých témat se lidé obecně ve velkém vyhýbají, natož pak se svými rodiči. Raději by udělali cokoliv jiného, než s nimi otevřeně mluvili právě o těchto věcech. Pravda ale je, že bez těchto rozhovorů se nikdy zcela nedozvědí, jaká jsou jejich přání a jak je v okamžiku, když nastane citlivá situace, nejlépe podpořit.

Foto: Profimedia.cz

Rozhovory se stárnoucími rodiči o náročných tématech nebývají jednoduché.

Článek

Mezi vůbec nejtěžší témata, o kterých je se svými stárnoucími rodiči potřeba mluvit, patří finance a smrt. Bohužel oběma tématům se často vyhýbají i samotní rodiče, jelikož jsou to pro ně natolik citlivé a zranitelné věci, že se jim sami brání.

Dospělé děti se tak setkávají s reakcemi: „Co ti je do toho, to je má věc.”, „Umřít musíme všichni, tak proč o tom mluvit.” apod.

Jenže mluvit o všech těchto věcech je velmi důležité, protože v okamžiku, kdy nastane problém, budou děti potřebovat informace, jednoduše znát všechna přání a způsoby, jak svým rodičům pomoci. Jen díky tomu budou mít pocit, že mají věci pod kontrolou a nezatíží své životy mnohými výčitkami.

Musíme tam všichni: smrt a pohřbívání

Styl

Jak vést rozhovory o financích?

Jako rodič se až do dospělosti svých dětí a mnohdy i déle staráte o sebe a svou rodinu. A je jedno, zda se vám podaří minimálně sebe zaopatřit na celý život, či se vám úplně nedařilo a kvůli nejrůznějším životním eskapádám jste se zadlužili, vždy nastane okamžik, kdy se o svou finanční stránku budete muset se svými dětmi podělit.

Samozřejmě mnohem těžší je své děti seznámit s dluhy, které mohly vzniknout špatnými investicemi, nejrůznějšími chybami, ale i v důsledku těžkých životních etap. Nicméně i to by měly vaše děti vědět.

„S přibývajícím věkem začne ubývat sil a schopností, kvůli čemuž se změní i role a těmi, kdo se budou muset začít starat, začnou být právě děti. Proto mají právo znát, jaké finanční kroky jste podnikli,” vysvětluje na svém blogu koučka Diane Quintanová.

Jak zpomalit stárnutí mozku

Zdraví

Dospělé děti se mohou zeptat:

  • Máte nějaké dluhy?
  • Kdo rozhoduje o vašich financích?
  • Máte životní pojistku?
  • Sepsali jste poslední vůli?
  • Jaká jsou vaše přání týkající se umírání a smrti?

Rodiče nemusejí svým dětem odpovídat hned, je ale důležité, aby o všem přemýšleli a nebáli se jim to říct.

Vždy je dobré si tyto věci i sepsat a informovat o své vůli i svého právního zástupce, aby došlo skutečně k naplnění vaší vůle. Díky tomu se budete sami cítit lépe, protože i díky tomu budete mít stále spoustu věcí pod kontrolou. Zároveň tak ale ulevíte i svým dětem. Tím, že budou vědět, co dělat, až přijde čas, budou se i méně bát.

Jak se na takový rozhovor připravit?

Děti by měly své rodiče dopředu upozornit, že s nimi chtějí vést rozhovor na vážné téma. Mohou jim například poslat SMS: „Mami/tati, je tu něco, o čem bych s tebou chtěl/a o víkendu mluvit. Máš čas?”

„Je dobré se na takový rozhovor skutečně připravit, uspořádat si myšlenky a sepsat si všechny otázky, na které chcete znát odpovědi, a připravit si i plán, jak reagovat na možné reakce rodičů. Nečekejte, že vám rodiče na všechny otázky odpovědí hned, dejte jim čas. Je velmi pravděpodobné, že sami ani neznají v daný okamžik na všechny vaše otázky ty správné odpovědi,” doporučuje Quintanová.

Pomalá chůze může předznamenávat rychlejší stárnutí po fyzické i duševní stránce

Zdraví

Své otázky začněte klást od těch nejlehčích a vždy mějte na mysli, že jste stále dětmi a je zapotřebí k odpovědím svých rodičů přistupovat s úctou a pochopením. Stejně tak k jednotlivým krokům, kterými jim budete chtít pomoci.

„Tou největší chybou, kterou můžete učinit, je, když po rozhovoru s vámi rodiče získají pocit, že chcete převzít absolutní kontrolu nad tím, jak budou nadále žít své životy. V takový okamžik je pravděpodobné, že s vámi rodiče odmítnou dál mluvit. Proto se nikdy neuchylujte k tomu, že svým rodičům budete nařizovat, co mají dělat. Vždy jim dejte na výběr a nechte samotné rozhodnutí na nich,” uzavírá odbornice.

Čeho před smrtí lidé nejvíce litují

Vztahy a sex

Otázky, které by vám rozhovor mohly usnadnit

A. Životní situace

  • Chcete bydlet ve svém bytě/domě tak dlouho, jak je to možné? Je zapotřebí obstarat něco v bytě/domě, aby se vám v něm žilo dobře i v plném stáří? Můžeme vám s těmito změnami pomoci už teď?
  • Jste ochotni se přestěhovat do menšího bytu, o který se sami lépe postaráte?
  • Přemýšleli jste někdy nad tím, že budete chtít zůstat v domě i poté, co zůstanete sami?
  • Jste ochotni najmout si někoho, kdo by vám chodil vypomáhat s věcmi, které si již nebudete schopni udělat sami?
  • Uvažovali byste o tom, že v okamžiku, když už přestanete věci sami zvládat, nastěhujete se k někomu ze svých dětí? Nebo byste raději zůstali stále doma? Nebo byste raději preferovali buď nějaké asistované bydlení, případně pečovatelský dům či domov důchodců? 
  • Pokud uvažujete o asistovaném bydlení apod., můžeme vám pomoci s jeho vyhledáváním?

B. Zdraví

  • Přemýšleli jste nad tím, že dáte svému lékaři svolení, abychom s ním mohli hovořit v případě, když budeme chtít vědět informace k vaší léčbě?
  • Můžeme vás doprovodit k lékaři a pomoci vám si zapamatovat vše, co vám lékař při návštěvě řekne a doporučí?
  • Přemýšleli jste o tom, jaké lékařské ošetření chcete, či naopak nechcete nikdy podstoupit? Sepíšete všechna svá přání v tomto směru písemně?
  • Jak smýšlíte o situaci, kdybyste zůstali naživu jen díky ventilátorům a umělé výživě? Za jakých okolností byste s tím souhlasili?
  • Přáli byste si zůstat doma v okamžiku, kdy by se váš zdravotní stav zhoršil a tzv. dožít doma?

C. Finance

  • Sepsali jste závěť? Ví někdo, komu důvěřujete, kde se závěť nachází? Koho bychom v tomto případě měli kontaktovat?
  • Konzultovali jste s nějakým odborníkem přes finance, jak si po finanční stránce budete stát v rámci svých potřeb s přibývajícím věkem?
  • Jste ochotni mít společný kontrolní účet, abychom vám v případě potřeby mohli pomoci zaplatit účty?
  • Můžeme vám nějak pomoci s placením účtů, případně s dalšími finančními záležitostmi?
  • Dáte nám, případně jiné důvěryhodné osobě plnou moc k vykonávání všech vašich finančních povinností v okamžiku, kdy už je nebudete sami zvládat?

Reklama

Související články

Harmonické stáří ve dvou bývá iluze

Představa o dvou starých lidech, kteří spolu tráví veškerý svůj čas v harmonii, lásce a vzájemném porozumění, tedy bez hádek a dalších problémů, je sci-fi. Čím...

Poradna: Společný život se starší matkou

Soužití se starým člověkem nebývá jednoduché. Stáří s sebou přináší spoustu problémů, i psychických. Z dospělých jedinců se pomalu opět stávají děti, které...

Výběr článků

Načítám