Hlavní obsah

Lékaři varují ženy před odsouváním mateřské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Práci porodníků a gynekologů na jihu Moravy začíná komplikovat nový trend. Část žen, které čekají dítě, nechce před porodem vůbec nastoupit na mateřskou dovolenou. Lékaři to sledují se znepokojením. Ženy mívají sedavé zaměstnání, a když i těsně před porodem pracují v sedě, mohou zhoršovat vývoj plodu v děloze.

Článek

Mateřská dovolená má přimět ženy, aby se v poslední fázi těhotenství víc šetřily a odpočívaly. Naopak ženy, které na mateřskou dovolenou nenastoupí, často dál chodí do práce a pracují převážně v sedě.

"A představte si těhotnou s velkým břichem, jak sedí. Pánev má v pravém úhlu a celá děloha je stlačená. Dochází k velkému tlaku a tím se mohou měnit průtoky krve v zásobování placenty," řekl lékař a konzultant Jihomoravského kraje pro porodnictví Vít Unzeitig

Když dřív řekla některá z žen, že nepotřebuje mateřskou, lékaři z toho podle něj byli překvapeni. Dnes je prý takových žen na jižní Moravě zhruba pět až sedm procent. "Trend jde relativně rychle a za takové tři čtyři roky bychom mohli hovořit o desítkách procent," řekl Unzeitig. Na mateřskou prý nechtějí nastoupit zejména aktivní a vzdělané ženy.

Část žen, především cizinek, podle Unzeitiga zanedbává také předporodní a těhotenskou lékařskou péči. V důsledku toho v kraji loni prudce přibylo případů, kdy se dítě narodilo mrtvé. Zatímco v roce 2006 jich bylo 22, loni 27. "Je to trend, který nedokážeme ovlivnit, protože ženy přicházejí do porodnice nebo k lékaři už s mrtvým plodem v děloze," uvedl Unzeitig.

Celkově však úmrtnost novorozenců v kraji loni klesla z 6,6 z roku 2006 na 3,2 promile. Rok 2006 byl podle odborníků výjimkou; porodníkům prý přibylo komplikovaných případů, na což nedokázali zareagovat. Loni prý vše napravili a vrátili se k obvyklým číslům kolem tří promile. "Například v Kyjově se pořídily nové přístroje, které pomáhají zvýšit kvalitu péče u porodů," řekl radní kraje František Adamec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám