Hlavní obsah

Klidnou a kvalitní snídaní by měl začít každý den

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože už delší čas odborníci věřejnost informují, jak moc je kvalitní snídaně pro člověka důležitá, lidé tento fakt stále podceňují. Buď si na snídani vůbec nenajdou čas a nebo ji odbívají. Připravují se tak o základní denní dávku energie.

Článek

Podle odborníka na zdravou výživu Lumíra Komárka ze Státního zdravotního ústavu je snídaně stále podceňována a často vynechávána. Různá šetření ukázala, že vůbec nesnídá mnoho dětí. "Pokud se snídá, bývá to ve chvatu a nervozitě a to je špatně", dodává.

Asi největší chybu dělají lidé, kteří chtějí svůj organismus nastartovat do nového dne pouze kávou. "To je takový italský způsob, kde kult kávy dospěl až k absurditě," říká Komárek. Káva organismus spíše odvodní, zatímco člověk po noci potřebuje tekutiny doplnit. Vhodné jsou ovocné džusy, čaj nebo mléko. Jídlo by pak mělo být co nejpestřejší.

"Snídaně by měla přinést základní dávku energie, hlavních živin, minerálů a vitamínů pro celý den," říká Komárek. Sám prý snídá celozrnné pečivo s rostlinným tukem, sýr a jogurty. Od věci však podle něj není ani trocha sladkého. Cukr totiž tělo pro dobití energie potřebuje.

Lidé často nedokáží snídat v klidu

Asi nejvíce trpí lidé, kteří musí příliš brzo vstávat a pracovat. Denní funkce organismu ještě zpravidla nejsou nastaveny na příjem potravy. Podle Komárka je nejvhodnější čas na snídani mezi osmou až desátou hodinou, kdy je tělo k příjmu potravy připraveno. Snídaně by pak měla probíhat v klidu, což je bohužel pro mnohé zaměstnané lidi vcelku nepředstavitelné.

Podle Lenky Rogerové  je největší problém v tom, že si lidé neudělají na snídani čas. Základ zdravé stravy není ani tak v tom, co člověk jí, ale v jakém množství. Jídlo se musí vychutnat v klidu, nehltat najednou nebo cestou do práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám