Hlavní obsah

Jsou manželé přes 40 let, oba bojovali s rakovinou prsu

Novinky, bok

Čím déle jsou lidé spolu, tím více věcí společně sdílejí. Pro manžele May a Iaina Glenovi z Velké Británie, kteří jsou svoji 42 let, to platí doslova. Oba si prošli obdobím, kdy bojovali s rakovinou prsu, a oba svou bitvu vyhráli.

Foto: Profimedia.cz

Oba jsme si prošli peklem, ale zvládli jsme to, říká May Glenová. Ilustrační foto

Článek

Iain, kterému je v současnosti šedesát tři let, dlouhá léta nevěřil, že by ho mohla potkat rakovina, a především pak prsu. Bohužel když mu bylo čerstvě padesát, přesvědčil se na vlastní kůži, že jde o nemoc, která rozhodně netrápí jen ženy, uvedl server DailyRecord.

„Rakovina prsu je velmi vzácné onemocnění u mužů, takže diagnóza pro mě byla opravdu překvapující, stejně tak pro moji ženu. Když pak postihla i ji, bylo to víc než neobvyklé. Nevím, kolik dalších párů prošlo rakovinou prsu, rozhodně to ale musí být velmi malá skupina,” uvedl pro server Iain.

„Před operací, při které mi odebrali uzliny, mi dali kontakt na jiného muže, který se s rakovinou prsu léčil rok před tím. Moc mi pomohlo mluvit s někým, kdo si tak vzácnou situací prošel,” popsal své zážitky Iain.

Stejná diagnóza, jen o pár let později

Po téměř jedenácti letech se ale rakovina do jejich rodiny vrátila, a tentokrát postihla jeho ženu May. Podle lékařů je diagnóza rakoviny prsů u obou manželů velmi vzácná.

O osmnáct měsíců později od doby, kdy byla u ženy rakovina diagnostikována, mohou oba s čistým svědomím říci, že jsou zdraví. A upozorňují, že tento druh rakoviny může opravdu postihnout každého.

„Nejhorší to asi bylo pro naši dceru. Mít oba rodiče, kteří prodělali rakovinu prsu, pro ni rozhodně nebylo lehké,” dodávají manželé.

Nemoc, která změní život

„Oba jsme si prošli peklem, ať už se to týkalo diagnózy, nebo problémů při léčbě. Ale zvládli jsme to. Jsme zdraví, ale i tak nás to změnilo. Najednou vidíme život jinak. Užíváme si ho, jak jen to jde. Jezdíme na dovolenou, trávíme čas s přáteli a rodinou, především s naší šestiletou vnučkou Amy,” uvedla May.

Jen ve Velké Británii je ročně diagnostikována rakovina prsu u 55 tisíc žen. U mužů to je zhruba 350 případů.

V České republice ročně tuto diagnózu vyslechne přes 6000 žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám