Hlavní obsah

Jak neprohloupit při nákupu avokáda a manga

Právo, Jindřich Pokora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mango se k nám dostává prakticky ze všech koutů světa. Není tedy možné, aby se plody dovážely konzumně zralé. Proto se musí nechat po zakoupení tzv. dojít při běžné pokojové teplotě. Na stůl by měly přijít až v době, kdy se většina zeleně na slupce změnila na žlutou, případně až červenou.

Článek

Na co dát pozor při výběru manga:

* Hledat plody co nejvíc zralé (měkčí). Tedy s částečně žlutě a červeně žíhanou slupkou. Špatně dozrávají plody, které se při přepravě a skladování tzv. nachladily. Lze je poznat podle zahnědlých vláken v dužnině. Jejich slupka může mít i lehce našedlé tóny.

* Nekupovat plody s otlaky. Tato místa jsou vstupní branou pro hnilobu a plísně. Otlaky se na povrchu slupky projevují jako ohraničené skvrny s tmavší základní barvou.

Avokádo připomíná tvarem hrušku, ale jeho využití se blíží spíš zelenině. Dužnina obsahuje 20-30 procent tuku, proto jsou vyzrálé plody náchylné k otlakům. Také avokádo se sklízí nedozrálé. Plody jsou tvrdé, se zelenou a nahořklou dužninou, jež časem měkne a žloutne. V optimální zralosti má pecka světle hnědou barvu.

Na co dát pozor při výběru avokáda:

* Vyhnout se plodům s tmavými skvrnami. Mohou být způsobeny otlaky či houbovou chorobou. Může se jednat také o poškození chladem. Důsledkem těchto vad je pak hniloba. Jejich rozpoznání ale může být velmi obtížné při nákupu odrůd, které mají plody světle hnědé až fialově černé.

* Odlomená stopka. Pozor i na poranění plodu vzniklá odlomením stopky. Jsou pak náchylné k hnilobám.

Tomáš Konopka, kulinářský poradce společnosti Nestlé radí

* Dost lidí přistupuje k avokádu a mangu opatrně, nevědí, co s nimi. K čemu se hodí?

Tyto plody je nutné dobře vybrat a případně nechat dozrát. Nezralé mango chutná jako mrkev a jeho vlákna zůstávají mezi zuby. Nezralé avokádo je zase hořké. Mango se hojně používá v cukrařině, ale i v teplých jídlech jako náplň do masa či součást skvělé omáčky se zázvorem, chilli i dalšími ingrediencemi, která se připravuje k rybám a drůbeži. Avokádo se cítí lépe ve studené kuchyni jako součást salátů.

* Jak se tyto plody upravují před kuchyňským zpracováním?

Používá se vždy jen dužnina. Šťáva ze slupky manga by u citlivějších lidí mohla vyvolat vyrážku. Mně se nejlépe osvědčilo mango oloupat, rozpůlit po ploše pecky a pak nakrájet na tenké plátky dužniny. Přetnou se tak její dlouhá vlákna. Nejčastěji se ale vnitřek manga pokrájí na čtverce, každá část se prohne směrem ven a žluté kousky se vyloupnou. Avokádo se rozdělí, obě půle se otočí proti sobě, pecka objede nožem a odstraní. Z vyzrálého plodu lze pak dužninu vyloupnout i lžící.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám