Hlavní obsah

Čtyři Češi dostali za záchranu Cenu života

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyři občané ČR ve čtvrtek dostali Cenu života, kterou jim udělila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Dokázali svým pohotovým zásahem poskytnout první pomoc a zachránili tím život.

Článek

Inženýr Jaroslav Tesař Moravských Budějovic pomohl člověku, který byl postižen infarktem a upadl do bezvědomí. Udělal vše potřebné až do příjezdu lékaře. Ten konstatoval, že kdyby mu pan Tesař neposkytl první pomoc, už by nežil.

Josef Holešovský z Mikulovic uviděl dopravní nehodu, při níž mladá řidička srazila autem staršího cyklistu. Ten prolétl předním sklem auta a spadl na zem. Měl částečně skalpovanou hlavu a silně krvácel. Ležel uprostřed silnice a pršelo. Pan Holešovský zkontroloval životní funkce, obvázal krvácející hlavu, přivolal záchranku i policii.

S nasazením vlastního života

Jan Hruška ze Vsetínska prokázal obrovskou statečnost při záchraně osob ze septiku rodinného domu v obci Kateřinice na Vsetínsku. Svým činem zachránil tři lidi, u kterých došlo k zasažení dýchacích cest čpavkem.

Na záchraně se sice podílelo víc osob, ale pan Hruška jako jediný nezaváhal a spustil se do toxického prostředí septiku a snažil se dostat postižené osoby za pomoci dalších sousedů do bezpečí. Přitom sám mohl mít následky na zdraví. Jeho čin je mimořádný už tím, že takovou pomoc poskytl ve svých 73 letech.

Marie Blablová z Rožnova pod Radhoštěm dostala Cenu života za okamžitou pomoc při těžkém úrazu lyžaře, kterému se po pádu zastavilo srdce i dech. Bylo 12 stupňů pod nulou a paní Blablová obnovovala srdeční činnost i dech půl hodiny do příjezdu vrtulníku.

"Zachránit lidský život není tak snadné, jak se zdá, a mnoho lidí první pomoc bohužel poskytnout neumí. O to víc vyniká váš čin," řekla při předávání ceny ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Ministerstvo ročně vydává 40 miliónů korun na tisk publikací s tématikou první pomoci a chce v tom pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám