Hlavní obsah

Ženy se raději vzdají partnera než kamarádky

Novinky, Dana Sokolová
Londýn

Ženy přátelství neberou na lehkou váhu. Potvrzuje to i poslední studie britských sociologů, která tvrdí, že ženy rozchod s kamarádkou berou mnohem hůře než rozchod se svým partnerem či milencem.

Článek

Přátelství obecně může být velmi stresující, plné hádek, přetvářky, zklamání a vzteku, přesto se ho především ženy neumějí vzdát.

"Přátelství pro lidi opravdu mnoho znamená a velmi neradi se ho vzdávají. A to i přesto, že si přátelé již příliš nerozumí, mají mezi sebou spory a rozhodně už spolu nezažívají tolik zábavy jak dříve," vysvětluje pro The Independent profesorka Carol Smartová, vedoucí týmu sociologů z Univerzity v Manchesteru. 

Podle ní jsou pouta ženského přátelství tak hluboká, že i když vztah neklape, ženy cítí obrovský pocit viny. Proto nikdy přátelství neukončí okamžitě. Většinou postupně omezují kontakt, ovšem vždy si ponechávají otevřená vrátka.

Muži na přátele zapomínají snáze

Muži jsou podle další studie v přátelství mnohem víc přelétavější než ženy. Snáze vymění kamarády za jiné.

Jakmile například změní zaměstnání nebo se přestěhují, velmi často na své původní přátele zapomínají a vystřídají je novými, z nového okruhu lidí, kteří je obklopují.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželství je bez sexu pouhým přátelstvím

Psychologové tvrdí, že ačkoli se o manželském sexu často žertuje, měli bychom ho brát vážně. Manželství bez sexu totiž podle nich přestává být manželstvím...

Geny ovlivňují výběr přátel

Při výběru přátel podle amerických vědců hrají důležitou roli geny. Jak člověk roste a dospívá, právě tyto informace kódované v jádrech buněk stále více...

Ženské vztahy slouží ke zvládání stresu

Některé ženy se nerady přátelí s osobami stejného pohlaví, poněvadž považují své pohlaví za příliš upovídané a nedůvěryhodné. Jenže podle kalifornských...

Výběr článků

Načítám