Hlavní obsah

Vibrátor měl léčit ženskou hysterii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Sexuální pomůcka pro ženy ze třicátých let minulého století je součástí výstavy v londýnském Vědeckém muzeu a nese název The Sinful Things. Popisky u exponátu potvrzují, že vibrátor tehdy sloužil především k léčbě ženské sexuality.

Foto: archiv hradu Bečov

Bečov nad Teplou, dva poklady na jednom objektu jsou unikum

Článek

Vystavené exponáty dokládají tehdejší zvyky a léčebné praktiky týkající se sexuální oblasti a funkcí jednotlivých částí těla. 

Užití i doma

Předměty z muzejního archivu odhalují, že vibrátor vynalezl lékař, aby pomohl ženám překonat hysterii, která byla spojována se sexualitou.

Elektrické zařízení nahradilo tehdejší lékařskou praktiku, při níž byly pacientkám masírovány genitálie. Vibrátor zároveň snížil čas potřebný pro léčbu a mohl být používán i nekvalifikovanými osobami. 

Nebyla to hanba

Vibrátor následně existoval i v jednodušší podobě pro domácí užití a prodával se na běžném trhu jakožto přístroj na masáž a uvolnění svalstva.

"Podobá se spíše fénu na vlasy," podotkl David Rooney, vedoucí muzea. "V té době to však byl poslední módní výkřik, lidé ho s oblibou používali a vůbec to nebylo zahanbující," uzavřel Rooney.

Reklama

Související články

Jihoafričanky si spletly vibrátor s bombou

Jihoafričanky z provincie Západní Kapsko, které se prohrabávaly v odpadcích na skládce, se pořádně vyděsily poté, co zaslechly neobvyklé zvuky linoucí...

V Holandsku zakládají automaty na vibrátory

Frans Berkers z Holandska přišel s novou myšlenkou, jak zpestřit nabídku veřejných automatů. Tradiční sortiment hodlá v nových typech přístrojů obohatit...

Výběr článků

Načítám