Hlavní obsah

Valentýn se postaral o baby boom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Lékaři z rumunského města Iasi si dlouho lámali hlavu nad hojným přírůstkem novorozeňat. Počet miminek se v místní porodnici zdvojnásobil ve druhé polovině listopadu a porodníci pro takový nárůst neměli dlouho vysvětlení. Po jednoduchém propočtu pak přišli na to, že uplynulo devět měsíců od svátku zamilovaných.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.
Článek

Svatý Valentýn připadá na 14. února a mnohé rumunské páry si jej chtěly zapamatovat zplozením potomka. Některým se to však na první pokus nepodařilo, proto boom novorozenců pokračuje i v prosinci.

"Zaznamenali jsme, že od listopadu se u nás rodí více dětí," uvedla lékařka Mircea Onofriescu z porodnice Cuza Voda, kterou odcitoval deník Romania Libera. Ze záznamů porodnice vyplývá, že zde týdně přijde na svět 140 dětí.

"Zatímco doposud se u nás rodilo deset dvanáct miminek, nyní jich je v průměru dvacet za den," dodala podle zpravodajského serveru Ananova lékařka.

Porodníci nejprve celé věci nemohli přijít na kloub. Při malém průzkumu jim pak došlo, že za nový fenomén může svatý Valentýn, jehož kouzlu zřejmě podlehlo více zamilovaných dvojic. "Maminky nám naše domněnky potvrdily, většina dětí byla skutečně zplozena právě kolem svátku zamilovaných," řekla lékařka.

"Vzpomínám si, že mi tehdy manžel přinesl květiny," vyprávěla novopečená maminka Natalia, která však nečekala, že z jejich milostného vzplanutí může vzejít potomek. "Ale už se stalo a jsme velmi šťastni," uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám