Hlavní obsah

Transexuál vybojoval právo na změnu jména na diplomech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Muž z Hongkongu, který si před lety nechal operativně změnit pohlaví a stal se tak ženou, vyhrál soudní spor, v němž se domáhal, aby na jeho školních diplomech bylo změněno jeho původní jméno na současné.

Foto: Helena Šebestová

Patronka soutěže Kamila Nývltová na svém koncertě s Denisou Grmolcovou

Článek

Transexuál celý rok tvrdil, že mu změna jména usnadní hledání práce. Když se totiž prezentoval jako žena, případný zaměstnavatel podle předložených dokladů o vzdělání ihned zjistil, že se ve skutečnosti narodil jako muž.

Zmíněný transexuál, známý pouze jako paní J., vypověděl, že jej ve firmách většinou vítali s opovržením a se šokujícím výrazem ve tváři, když jim ukázal originály školních diplomů.

Sexuální diskriminace

Dosud pracoval jen na částečný úvazek a musela ho finančně podporovat rodina. Nemohl prý najít odpovídající zaměstnání, neboť jeho situace pokaždé vzbuzovala rozpaky. Tato opatrnost následně vyvolávala sexuální diskriminaci.

Oficiální úřady proto jeho žádost pečlivě zvážily a rozhodly vypustit údaje o jeho bývalém pohlaví a jménu, napsal ve čtvrtek deník The South China Morning Post. Stejně se bude postupovat u všech osob, které v minulosti prodělaly operativní změnu pohlaví.

Odhaduje se, že v Hongkongu, kde žije 6,8 miliónu obyvatel, jsou asi tři tisíce lidí, kteří si nechali pohlaví změnit nebo na zákrok čekají.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Myslíte si, že v případě transexuála bylo rozhodnuto správně?

Anketa

Domníváte se, že soud v případě transexuála rozhodl správně?
Ano
86,5 %
Ne
13,5 %
Celkem hlasovalo 1139 čtenářů.

Reklama

Související články

Transexuál se stane matkou i biologickým otcem

Muž, který podstoupí operaci, která jej kompletně promění v ženu, si chce ještě před zákrokem zajistit, že bude otcem. Nechal proto zmrazit své sperma, které...

Nešťastný transexuál spáchal sebevraždu

David Reimer z kanadského Winnipegu, který se narodil jako muž, se proti své vůli stal dívkou a posléze zase mužem. Sám se však nikdy necítil úplně šťastný...

Výběr článků

Načítám