Hlavní obsah

Pravidelný sex po překonání infarktu může lidem prodloužit život

Novinky, das

Mnozí lidé se po prodělaném infarktu kvůli strachu z jeho opakování často vzdávají sexuálního života. Přestože sex sám o sobě může způsobit infarkt, zároveň může být i tím, co jedince po infarktu vrátí zpět do života. Podle výzkumu zveřejněného v odborném magazínu European Journal of Preventive Cardiology je ale důležitá pravidelnost.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelný sex srdci svědčí.

Článek

Vědci sledovali 495 párů po dobu 20 let a zjistili, že ti lidé, kteří si udrželi či zvýšili frekvenci sexuální aktivity v prvních šesti měsících po infarktu, měli o 35 % nižší riziko úmrtí než ti, kteří se sexem po infarktu přestali či četnost minimalizovali. Významně se snížila i pravděpodobnost, že se u nich objeví onkologické onemocnění.

„Obnovení sexuální aktivity brzy po infarktu má pozitivní vliv na psychiku jedince a vnímání sebe samého. Dotyčný na sebe i díky sexu pohlíží jako na zdravého, energického jedince a víc se i zajímá o zdravý životní styl,” vysvětluje autor studie profesor Yariv Gerber z izraelské univerzity v Tel Avivu.

Vždy by se ale mělo jednat o pravidelnou aktivitu, tedy ne o náhlou fyzickou námahu. Je to úplně stejné jako při sportu. I u něj může extrém bez pravidelného tréninku způsobit velké potíže, zatímco pravidelný pohyb bez extrémní zátěže je úplně všem ku prospěchu.

Kardiolog Josef Kautzner: Infarkt dnes přežije 95 procent pacientů

Zdraví

Se sexem je přitom podle Gerbera dobré začít co nejdříve po prodělaném infarktu. Nejlépe během několika dní po propuštění z nemocnice. „Pokud zvládnete bez potíží vyjít schody či ujít svižnou chůzí 1500 m v kuse, pak si můžete zcela bezpečně dopřát i sexuální radovánky,” doporučuje.

Samozřejmě pokud u dotyčného přetrvávají nějaké větší zdravotní potíže, je vždy dobré se nejprve poradit s lékařem.

Spojenci a nepřátelé našeho srdce

Zdraví

„Již dřívější výzkumy prokázaly, že pokud se partneři milují více jak jednou týdně, dožívají se delšího života. Je to samozřejmě i o tom, že lidé dopřávající si pravidelný sex jsou obvykle v lepší fyzické kondici, s partnerem jsou hlouběji propojeni, a tedy i žijí v harmoničtějším vztahu, více o sebe dbají a jsou na tom celkově lépe i po mentální stránce,” uzavírá odborník.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Tohle klišé známe všichni – padesátiletý „mladík“ v příliš těsných džínách si to svým sportovním autem sviští na tenis, nejlépe ještě cestou od své mladé...

Co se děje s tělem po padesátce

Přestože v dnešní době není 50 let ještě žádný vysoký věk, mnohé procesy v organismu se i tak začínají postupně zhoršovat, a aby k tomu docházelo co možná...

Výběr článků

Načítám