Hlavní obsah

Pět způsobů, jak posílit partnerský vztah, když děti vylétly z hnízda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšili jste se s partnerem na novou životní kapitolu i příliv soukromí, ale ve skutečnosti si brečíte na ramenou a s nostalgickou slzou v oku vzpomínáte na časy, kdy vašemu bytu dominoval hlas potomků? Syndrom prázdného hnízda může neblahým způsobem ovlivnit nejen vaši psychiku, ale také partnerský vztah.

Foto: Profimedia.cz

Je dobré se zaměřit na koníčky, které vás naplňovaly v době, kdy jste byli bezdětní.

Článek

Na jednu stranu jste šťastná, že potomek vykročil pravou nohou do nové životní etapy, na stranu druhou cítíte smutek. Z vašeho malého děťátka je dospělý člověk, který se o sebe dokáže postarat a nepotřebuje vaši přítomnost čtyřiadvacet hodin denně. S tímto obdobím může přijít také tzv. syndrom prázdného hnízda.

„Příznaky syndromu prázdného hnízda mohou zahrnovat depresi, smutek, zoufalství či úzkost,“ vyjmenovává psycholog Stan Tatkin.

Jakmile děti vylétnou z hnízda, zjistíte, že máte dostatek volného času, který jste dříve neměla. A tento volný čas byste v ideálním případě měla věnovat svému partnerovi. Jenže co dělat, když jste si po letech rodinného života odvykla na roli partnerky a manželky?

1. Řešte problémy

Je časté, že páry odsouvají své problémy na vedlejší kolej a raději investují čas a energii do problémů, které řeší jejich děti. Bohužel tento přístup není šťastný, což se projevuje především ve chvíli, kdy děti opustí domov.

„Pokud je vztah nestabilní, vylétnutí dětí z hnízda může vést k nárůstu konfliktů, vzájemnému vzdalování, a nakonec i k rozchodu,“ říká manželský terapeut Allen K. Sabey pro Prevention.

S nudou ve vztahu se dá bojovat

Styl

Nezbývá nic jiného než věnovat pozornost všem problémům, které se ve vztahu objeví a nepřivírat před nimi oči. V případě, že máte pocit, že problémy ve vztahu po odchodu dětí narůstají, nebojte se obrátit na manželského terapeuta.

2. Mluvte o prázdném hnízdě

Možná nechcete před partnerem dělat „citlivku“, možná se bojíte, že obdobné pocity nesdílí. Ať tak či onak, mnoho žen o syndromu prázdného hnízda před partnerem mlčí. Partner ale není věštec, a tak těžko uhádne, že vaše trudomyslnost, úzkost nebo nedůtklivost pramení právě ze smutku způsobeného odchodem potomka.

„Je naprosto normální, že každodenní život bez přítomnosti potomka ve vás vyvolává pocity smutku nebo strachu. Podělte se ale o tyto emoce se svým partnerem. To, že se před partnerem otevřete, může výrazným způsobem posílit váš vztah,“ říká manželský terapeut.

3. Najděte si nové společné koníčky

Odzvonilo dobám, které jste s partnerem trávila na tribuně fotbalového stadionu nebo v hledišti při tanečních vystoupeních vašich dítek. Najednou máte volné víkendy, které ve vás mohou vzbuzovat úzkostné pocity. Nenechte se tímto pocitem pohltit a raději se s partnerem zaměřte na koníčky, které vás naplňovaly v době, kdy jste byli bezdětní.

„Společně se vrhněte do starých koníčků, zkoušejte nové aktivity, obnovte stará přátelství a vytvořte si s partnerem nové rituály, které vás oba budou těšit,“ radí Sabey a dodává, že byste měli také věnovat čas tomu, abyste se lépe poznali.

Jak v dlouhodobém vztahu opět zažehnout sexuální jiskru

Vztahy a sex

4. Vydejte se za dobrodružstvím

Pamatujete si, jak jste s partnerem toužili procestovat Austrálii? Už dlouho společně sníte o road tripu po Velké Británii? Nebo si přejete zažít exotickou dovolenou? Teď je ten nejlepší čas k tomu, abyste si s partnerem zabalili kufry a vyrazili vstříc dobrodružství, o kterém jste dlouhá léta jenom mluvili.

„Začněte spolu podnikat dobrodružství jako v mládí a vyrazte na zajímavá místa bez dětí či přátel,“ doporučuje Tatkin.

5. Přijměte svou novou rodičovskou roli

Není to jednoduché, ale snažte se s partnerem přijmout svou novou rodičovskou roli. „Možná jste se svým potomkem ve spojení méně, než byste si přáli. Přesto je vaším úkolem mít radost z jeho nezávislosti a těšit se z každé chvíle, kdy jste spolu a komunikujete,“ tvrdí Sabey.

Naštěstí díky moderním technologiím můžete trávit čas spolu, i když od sebe bydlíte kilometry daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám