Hlavní obsah

Odpustit nevěrníkovi se nevyplácí. Šance, že opět podvede, jsou vysoké

Vědci zjistili, že lidé, kteří v minulosti podvedli svého partnera, to nejspíš udělají znovu. Nic na tom nemění ani fakt, že během své první nevěry cítili hanbu nebo lítost. Může za to postupné otupování negativních pocitů v mozku, které vzrůstá s každou další nevěrou.

Foto: Profimedia.cz

Na nevěrníky si dávejte pozor.

Článek

V praxi to vypadá tak, že při prvním prohřešku se nevěrník cítí provinile, při druhém už ale není schopen vyvinout stejnou dávku lítosti nad tím, že podvádí svého partnera.

„Naše a ostatní studie naznačují, že silným faktorem, který nám brání v podvádění, je pocit provinění. Ten se ale se vzrůstající intenzitou podvádění snižuje,” vysvětluje pro Daily Mail spoluautor studie Neil Garrett.

Minulost je důležitá

Jiná nedávná studie potvrdila podobné výsledky. Podle článku publikovaného v časopise Archives of Sexual Behaviour bylo zjištěno, že lidé, kteří jednou podvedli, mají dvakrát větší sklon k tomu, že to udělají znovu.

Tento výzkum se zaměřil na 484 účastníků a jejich sexuální vztahy s milenkami a milenci. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří podváděli již ve svém prvním vztahu, vykazovali třikrát větší pravděpodobnost, že budou podvádět znovu oproti těm, kteří zůstali věrní.

Zároveň vědci uvedli, že u lidí, kteří dříve ve vztahu podváděli, existuje čtyřikrát větší pravděpodobnost, že budou obviňováni budoucími partnery z nevěry, bez ohledu na to, zda podváděli, nebo ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Z alibi pro záletníky je výhodný byznys

Zhruba 37 procent Čechů přiznává, že někdy podvedlo svého dlouhodobého partnera. Dlouhá léta se nevěrníci snažili v potu tváře vymýšlet různé finty a úhyby,...

Výběr článků

Načítám