Hlavní obsah

Nespoléhejte na délku vztahu aneb Věc, kterou raději nikdy nedělejte

Nejeden vztah potřebuje čas od času trochu povzbudit či okořenit. Pokud je to i váš případ a chcete ve své snaze uspět, mějte na paměti jedno pravidlo – nikdy nepředpokládejte, že váš protějšek umí číst myšlenky.

Foto: Profimedia.cz

Pro vlastní klid i klid ve vztahu raději nikdy nespoléhejte na to, že protějšek ví za všech okolností i beze slov, co zrovna chcete a po čem toužíte.

Článek

Nejlepším způsobem, jak dostat něco, co chcete, a to nejen v partnerském vztahu, je říct si o to. Bohužel se to snáze říká, než dělá. V dlouhodobějších vztazích k tomu navíc přibývá i obecné přesvědčení, že protějšek přece už za ty roky ví, co chcete, tudíž mu není potřeba nic říkat.

Bohužel právě takové smýšlení je velkým bolavým místem nejednoho vztahu. A u mnohých je k vidění na téměř denní bázi, uvádí na svém blogu manželská a párová poradkyně Stacy Bremnerová.

Jak poznáte, že žijete s emočně nedostupným partnerem

Vztahy a sex

A proč je to takový problém? Protože většina lidí při tzv. čtení myšlenek zcela selhává, resp. špatně odhadne, co druhý zrovna chce – což vede k mnoha problémům, jako je například nedorozumění, zklamání, odpor, stres nebo vzájemné odpoutání se jeden od druhého.

Jak se to projevuje na vztazích?

Očekávání, že váš partner, rodič, dítě nebo přítel splní všechny vaše požadavky a přání bez jakékoli otevřené diskuze může vést k tomu, že sami začnete svá očekávání omezovat. Stejně tak nebudete vést v potřebné míře rozhovory o vzájemných myšlenkách, pocitech či přáních, které dokážou vztahy upevnit.

Výsledkem pak může být, že začnete slýchat věty typu: „Kdybys mě miloval/a, věděl/a bys to…“ nebo „Kdyby ti na mně záleželo, nemusel/a bych ti říkat…“ Tyto věty a jim podobné jsou bohužel ale to, co vztah dokáže velmi narušit.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Vztahy a sex

V každém vztahu nastanou chvíle, kdy budete nešťastní, nespokojení, zklamaní a tak podobně. A třeba ani nebudete přesně vědět, proč se cítíte, tak jak se cítíte. A možná také nebudete vědět, jak z toho ven.

Právě v takové chvíli může být velmi silným pomocníkem tzv. mindfulness, chcete-li všímavost nebo uvědomění.

Zkuste se čas od času na chvíli zastavit a uvědomte si své myšlenky a pocity, zjistěte svá reálná očekávání a možná zklamání, která za nimi stojí, pokud se nesplní. A hlavně se zaměřte na to, co je opravdu důležité – pro vás oba. Nepředpokládejte, že protějšek udělá automaticky něco, co zrovna chcete vy, protože si myslíte, že by to tak měl zrovna udělat.

Pokud si toto uvědomíte, budete po čase méně bezmocní a frustrovaní a budete umět lépe skutečně komunikovat a žádat o to, co vlastně opravdu chcete.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám