Hlavní obsah

Nespokojenost v práci může zničit partnerský vztah

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte práci, která vás psychicky i fyzicky vysiluje? Pak je pravděpodobné, že si hlavu plnou starostí nosíte i s sebou domů. A ačkoliv si to nemusíte uvědomovat, trpí tím nejen vaše psychické a fyzické zdraví, ale i milostný vztah.

Foto: Profimedia.cz

Nespokojenost v práci vás může stát i vztah.

Článek

„Špatná práce může ovlivnit i dobře fungující vztah,“ píše klinický psycholog Seth Mayers pro eharmony.com. Podle něj je to proto, že se pocity frustrace a stres mohou snadno z pracovního prostředí přenést i do prostředí domácího. A všechny negace vztah jednoduše „nasaje“ podobně jako houba.

Přenosný vztek

V ideálním případě by lidé měli pracovat v zaměstnání, které využívá jejich nejsilnějších stránek a dovedností, člověk se v něm cítí podporován a je chválen při správném plnění pracovních povinností. Bohužel realita je taková, že milióny žen a mužů jsou na pozicích, které je frustrují, práce je nebaví a nenaplňuje.

Pokud má člověk pocit, že není šťastný, bude pravděpodobně demotivovaný a velmi naštvaný.

„Je bezpečné dát najevo svůj hněv v práci? Pravděpodobně ne. A proto si spousty žen i mužů nosí svou zlobu domů, což pak samozřejmě způsobuje problémy,“ říká Mayers.

Nechuť komunikace

S náladou pod psa se s okolním světem těžko komunikuje. A jestliže je tento psychický stav neměnný, mezi jedinci v partnerství vzniká hluboká propast. Nekomunikují a emočně se od sebe oddalují.

Chybět kromě psychické může i náklonnost fyzická, což je pro některé partnery vnímáno jako velký problém.

„Pokud vás vaše práce vyčerpává a doslova z vás vycucává všechno štěstí a pozitivní emoce, to samé se pravděpodobně bude odehrávat i u vás doma. Nebudete mít zájem se s partnerem jakkoli bavit, vtipkovat, podílet se na společném trávení volného času. Budete totiž naprosto zaměstnáni tím, jak moc jste v práci nešťastní a budete se uzavírat do sebe,“ říká odborník.

Zhoršování situace

Nespokojení jedinci se často uchylují k tomu, že svůj splín řeší sebedestruktivním chováním v domnění, že by jim mohlo pomoci. Většinou v podobě alkoholu, který jim pomáhá se uvolnit a uniknout od stresu každodenního života.

„Bohužel to nefunguje. Nakonec se budete cítit ještě hůř a změna chování a zvyků nemusí být logicky pochopena právě vaším partnerem,“ dodává Mayers.

Ztráta zájmů

Z nedostatku energie a ztráty motivace je dost pravděpodobné, že člověk rezignuje i na své zájmy a to, co jej činí šťastným. Ačkoliv se všeobecně ví, že fyzická aktivita uvolňuje do mozku hormon endorfin, jinak nazývaný též hormon štěstí, na aktivní trávení volna energie ani nálada nezbývá. Bohužel málokdo, kdo se cítí špatně, se k nějakému typu sportu vůbec odhodlá.

„U většiny lidí se nespokojenost v práci promítne i do jejich sociální nálady. Od společnosti se spíše izolují, nestarají se o svůj vzhled jako dříve, odvolají schůzky, na které by za normálních okolností bez rozmýšlení šli,“ říká psycholog.

Varuje ale, že taková změna chování se dříve nebo později promítne i na kvalitě vztahu.

„Když se člověk nestará o sebe a své blaho, nebude se s velkou pravděpodobností zajímat ani o spokojenost člověka po svém boku. Nedovolte, aby vám špatná práce a nespokojenost v ní zničila jinak pohodový a milující vztah. Raději se pokuste najít si práci jinou, kde budete spokojeni. A poděkuje vám nejen váš partner, celkové zlepšení bude znát i u psychického a fyzického stavu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám