Hlavní obsah

Nesmyslné sexuální zákazy

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to až tak dávno, co u nás recepční nesměli ubytovat na jednom pokoji nesezdaný pár. Nevím, jestli na to byl zákon nebo ministerská vyhláška. Ale vzpomínám si, že i bratr se sestrou s rozdílným příjmením museli recepčnímu podat nezvratný písemný genealogický důkaz o svém příbuzenství, aby spolu mohli bydlet. Nebo byl potřeba tučný úplatek.

Foto: Lenka Hatašová

Petr Kotvald

Článek

Vím také o případu jednoho chronického záletníka, který k ubytování svých milenek používal duplikát občanského průkazu své ženy. Ten mu ovšem trochu omezoval výběr partnerek. Musely aspoň přibližně připomínat jeho zákonitou manželku.

Většina podobných zákonných nařízení má obvykle kontraproduktivní účinek. Vzpomeňte jen na neblahé důsledky amerického prohibičního zákona z let 1920-1933. Zakazoval v USA výrobu, prodej a dovoz alkoholických nápojů. Ovšem místo toho, aby problémy s alkoholem zmírnil, naopak je zvětšil.

Nestouply jen zisky překupníků, ale také kriminalita. A ilegální konzumace prý vedla k daleko většímu počtu závislostí. Logicky. Co svět světem stojí, zakázané ovoce chutná lépe.

Také absolutní zákaz prostituce vede většinou k důsledkům podobně neblahým. Prostituční trh nezaznamená úbytek ani jedné pracovnice. Kapsu si naopak namastí pasáci a různé mafie. Navíc stoupne nemocnost a příležitosti k policejní korupci.

Všechny tyto zákazy a příkazy už lidstvo několikrát vyzkoušelo. A vždycky to dopadlo špatně. Čas od času však vstanou noví bojovníci, aby prosadili staronové restrikce.

Také zákaz umělého potratu má svou pohnutou historii. Byl to diktátor Nicolae Ceausescu, kdo v sedmdesátých letech prosadil v Rumunsku přísný zákaz interrupcí. Komunistický režim tam uděloval drakonické tresty za provedení potratu. Ne snad z náboženských důvodů, ale v bláhové naději, že tak zvýší porodnost.

Možná, že se narodilo několik set nechtěných a azylových dětí. Ale v důsledku tohoto zákona umíralo v Rumunsku 50-60 žen ročně. Obvykle na následky neodborných ilegálních zákroků.

Myslím, že těch padesát mrtvol zdravých žen, často matek několika dětí, by mělo představovat noční můru pro všechny naše protipotratové bojovníky. Pod zdánlivě ušlechtilými hesly, abychom zakázali vraždění nenarozených dětí, posílají totiž na smrt dospělé.

Ještě štěstí, že na rozdíl od Rumunska sedmdesátých let máme otevřené hranice a konvertibilní měnu. Takže by naše ženy nebyly vydány na milost pokoutním potratářům, ale mohly by vyřešit problém nechtěného těhotenství potratovou turistikou. Třeba do Skandinávie. Takový zákrok se ovšem jaksepatří prodraží. A ne každý si ho může dovolit.

Pevně doufám, že se u nás neobjeví návrh na znovuzavedení zákazu společného ubytování nesezdaného páru v hotelovém pokoji. Vzhledem k současnému křižáckému tažení pana poslance Karase nejen proti potratům, ale také proti homosexualitě, bychom se brzo mohli dočkat zákazu ubytování osob stejného pohlaví na stejném pokoji.

Potom by už zbývaly jenom zákazy ubytování osob nestejné barvy pleti. Ve svých důsledcích je totiž karasismus jenom zvláštní odrůdou rasismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám