Hlavní obsah

Nenoste si pracovní problémy domů, vede to k rozvodu

Tallahassee

Manželé by si měli dávat pozor, zda svůj protějšek nezahlcují svými problémy z práce a nenosí domů příliš mnoho negativní nálady. Jelikož právě vzájemné dušení se stresem z práce a zápornostmi z pracovního dne mohou oslabit sílu partnerství, vést k emocionálnímu odcizení a k rozvodu.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek opory v partnerovi je jednou z hlavních příčin rozvodu a kariérního neúspěchu.

Článek

Podporovat se musejí partneři v době krize a při negativních zážitcích, ale ti, kdo negativní zkušenosti v práci zažívají, musejí umět zvolit správnou míru ventilace těchto problémů a nesmějí v nich svého partnera topit.

„Nedostatek opory v partnerovi je jednou z hlavních příčin rozvodu a kariérního neúspěchu. Naše výzkumy potvrzují, že je to problém, který negativně ovlivňuje domov i práci,“ tvrdí doktor Wayne Hochwarter z Florida State University.

Páry s největší mírou podpory doma jsou nejspokojenější v manželství, často o svém vztahu hovoří velmi pěkně a pozitivně s kolegy, lépe se soustředí na práci a mají větší pracovní úspěchy. Mnohem méně se také cítí po práci unavení, necítí se provinile ze zanedbávání rodiny a jsou méně kritičtí vůči svému protějšku a dětem.

„Když je člověk naštvaný a rozhořčený ze stresu předchozího dne, jeho pracovní den pravděpodobně zamíří jedním směrem – dolů,“ tvrdí Hochwarter.

A co znamená opora v partnerovi?

Oba dobře vědí, kolik toho ten druhý během dne musí udělat, nebojí se kdykoli si promluvit a nesnaží se od sebe distancovat, nebombardují rodinu s malými problémy v práci a hlavně se nesnaží soupeřit s partnerem v tom, kdo měl horší den, tak vypadá opora v partnerovi. V den, kdy jeden z partnerů prožije v práci něco opravdu velmi stresujícího, je mu druhý skutečnou psychickou oporou a poskytne mu víc než náruč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám