Hlavní obsah

Manžel podstoupil vasektomii, oba toho litujeme

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blogerka Alex Alexanderová s manželem si dělávali legraci, že se mohou označovat za nejplodnější pár široko daleko. Alex dvakrát otěhotněla, aniž by se o to snažili. Protože narození jejich dětí dělí pouhých 19 měsíců a další neplánovali, rozhodli se společně, že manžel podstoupí vasektomii. Co se zprvu zdálo jako skvělý nápad, se časem změnilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Moje tělo bylo za poslední tři roky těhotenstvími a kojením dost vyčerpané. A navíc, představa dalšího nečekaného těhotenství mě doslova děsila,“ vysvětluje na začátek Alex.

Její tělo podle jejích vlastních slov nebylo na tak rychle navazující těhotenství připraveno, navíc se sama bála, že by nebyla schopna případnému třetímu dítěti dát vše, co by si zasloužilo. I proto vše nahrávalo manželově vasektomii (přerušení chámovodů za účelem sterilizace).

Milovnice pole dance 12 let neovulovala, přesto se jí podařilo otěhotnět

Zdraví

„Samozřejmě jsme se mohli rozhodnout pro nějaké méně trvalé řešení, jako je třeba nitroděložní tělísko, ale měla jsem poměrně negativní zkušenosti s hormonální antikoncepcí. I to hrálo pro vasektomii,“ vysvětluje na svém blogu.

S jejich „štěstím“ na oplodnění si navíc byli jisti, že i při méně zásadních řešeních by chtě nechtě mohla znovu otěhotnět. Navíc jako rodina měli malé auto, malý dům, platili hypotéku a další věci. To vše z logického hlediska hrálo pro to, nemít už v budoucnu další děti.

Když tedy bylo nejmladšímu potomkovi sedm měsíců, zašli oba za odborníkem a vyplnili žádost o vasektomii. O pár dní později bylo vše „vyřešeno“.

Nejdřív vděk, pak zklamání

„Ze začátku jsme byli oba nesmírně vděční a měli radost z toho, že jsme to udělali. Mohli jsme mít sex, kdykoli jsme chtěli, a nemuseli jsme se ničeho obávat. Asi po roce se to ale začalo měnit,“ popisuje Alex.

Někteří z jejich blízkých přátel začali zakládat rodiny, jiní, kteří už děti měli, si pořídili další. „Začalo se mi hlavou honit, že jsme to taky třeba mohli později ještě zkusit,“ vypráví Alex.

Toužíte po dítěti? Zvolte správnou strategii

Děti

„Stále častěji mě přepadá smutek z toho, že moje děti nebudou mít další sourozence. Navíc dcera se mě občas při hraní s panenkami zeptá, kdy budu mít v bříšku další miminko,“ dodává s tím, že to trápí nejen ji, ale i manžela.

Tok jejích myšlenek a přemýšlení o tom, „co kdyby“, došly dokonce tak daleko, že se Alex začala zajímat o to, zda se dá vasektomie nějak zvrátit. Nejen cena některých zákroků (v rozmezí 100 až 300 tisíc korun), ale i velká rizikovost procedury s vyhlídkou minimálního úspěchu ji doslova zaskočily.

„Jednoduše se musíme vyrovnat s tím, co jsme udělali, a věřit, že to bylo správné. Aktuálně zvažujeme i adopci, ale musíme zjistit, zda to pro naši rodinu bude to pravé,“ uzavírá Alex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám