Hlavní obsah

Krásné ruce nejsou ozdobou jen žen

Novinky, Zuzana Fialová

Ruce potřebujeme při každé činnosti. Reprezentují nás a vypovídají, aniž bychom chtěli, mnoho o tom, jací jsme. Podle stisku a stylu uchopení ruky si také utváříme první dojem o svém protějšku.

Článek

Tvar rukou a nehtů je sice vrozený a nemůžeme ho měnit, můžeme jej však mírně korigovat a dosáhnout toho, že budou působit esteticky. "Jsou povolání, která ruce velmi zatěžují a mohou být příčinou chronického onemocnění, pokud kůži dostatečně nechráníme."

Paleta činností, které k nim nejsou právě šetrné, je velmi široká. Jsou to třeba profese, kde je třeba si ruce často a důkladně mýt, takže pokožka je pak přesušená, citlivá a nemůže odolávat, např. mechanickému dráždění nebo některým chemikáliím.

Alkohol a cigarety škodí

Kromě pracovní zátěže se na stavu kůže také podílejí povětrnostní a další vlivy, jako jsou kouření, alkohol, nedostatek tekutin či stres. Významným způsobem vzhled rukou ovlivňuje také UV záření, a tak podobně, jako oděvem nechráněná kůže krku, rychleji stárnou. Proto kůži musíme dodávat všechno to, co jí uberou škodliviny, které na ni působí. Potřebuje nejen pečlivou ochranu, ale po zátěži také důkladnou regeneraci.

Také s přibývajícím věkem se kůže na rukou mění, objevují se pigmentové skvrny, pokožka bývá přesušená a jsou na ní drobné vrásky. Ruce totiž okamžitě prozradí, jak se o ně člověk stará," říká MUDr. Andrea Vocilková, kožní lékařka z Prahy 6.

Rozhodující je správná péče

Každým umytím odstraňujeme z rukou ochranný povrchový film, který je chrání a kyselá reakce kůže se mění na zásaditou. Rohová vrstva pokožky se pak vysušuje a láme. "Trvá řádově hodiny, než se po jejich umytí opět obnoví fyziologické poměry tak, jak vypadaly před umytím.

Kůže má sice obranné prostředky, které dovedou čelit nepříznivým zevním vlivům, ale po určité době se obranná schopnost zmenšuje až zmizí zcela a objeví se poškození trvalejšího rázu. Nejčastěji se projevuje zarudnutím, přesycháním, bolestivými prasklinkami nebo naopak otokem a tvorbou svědivých pupínků a puchýřků. Tyto projevy někdy zmizí za několik dní, ale mohou také přejít v trvalejší ekzém," vysvětluje doktorka Vocilková.

To je důvod, proč je máme mýt šetrně a používat pouze prostředky, které obsahují neutrální čisticí přísady. Po umytí je třeba ošetřit je speciálními krémy, které nahradí původní mazový film. Pokud nenosíme při práci s čisticími prostředky (při úklidu, praní, mytí nádobí) gumové rukavice, je nutné používat ochranné krémy a po práci rukám věnovat zvýšenou pozornost.

Problémem je popraskaná kůže

V zimě jsou zdrojem nejčastějších potíží popraskané ruce. Je to důsledek nedostatečné péče o kůži, která obsahuje málo vody a navíc je neustále odmašťována. Účinným prostředkem k jejich ošetření je zábal, který můžeme nechat působit přes noc. Naneseme silnější vrstvu speciálního krému na ruce a navlékneme si na ně bavlněné rukavice. Při této příležitosti bychom neměli zapomenout ani na lokty, které také ošetření potřebují.

Krémovat pravidelně

Chceme-li mít krásné ruce, musíme se jim věnovat každý den. Potřeby kůže se v průběhu 24 hodin mění. Ve dne si ruce častěji myjeme a tím pokožku vysušujeme, takže denní krém by ji měl dostatečně zvlhčit a chránit. V kůži by ale mělo zůstat určité množství krému i po umytí, abychom pokožku zároveň chránili proti případným nežádoucím účinkům. Důležité také je, aby krém udržel přirozenou vlhkost pokožky po celých 24 hodin.

Správný přípravek bychom si měli vybírat i s ohledem na obsah UV filtru. Sluneční záření je jedna z klíčových příčin stárnutí pleti stejně, jako vzniku tzv. stařeckých skvrn, proto je ochrana proti UV paprskům tak důležitá.

Noc slouží regeneraci

Rychlost dělení buněk je spojená s přirozeným procesem jejich obnovy a ta je rychlejší v noci. V této době se také zvyšuje průtok krve. To znamená, že regenerace pokožky je zvláště silná. Přijímá nejvíce hydratačních látek, které jí umožní získat zpět svou přirozenou krásu. Noční krém by proto měl obsahovat vitamín F, který se váže na kožní lipidy a přispívá k udržení zdravé ochranné vrstvy pokožky. Ta je nezbytná k tomu, aby ruce vypadaly krásně.

Denní krém chrání ruce před stresem a škodlivými vlivy všedního dne, zatímco noční podporuje regeneraci kůže během našeho odpočinku. Oba zlepšují pevnost a pružnost kůže, protože posilují její ochrannou vrstvu a tím současně zvyšují zvlhčení kůže. Hydratační účinek působí na nehty, které také nedostatek vlhkosti kůže silně ovlivňuje a nehty se pak začnou lámat.

Reklama

Výběr článků

Načítám