Hlavní obsah

Jak vztahu navrátit ztracenou jiskru

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobé vztahy jsou, i podle vědců, prospěšné lidem nejen psychicky, ale i fyzicky. Šťastné páry totiž mají lepší zdraví a celkovou psychickou pohodu než jejich single nebo rozvedení vrstevníci. Co když se ale ze vztahu vytratí tolik potřebná jiskra?

Foto: Profimedia.cz

I tak zdánlivě obyčejné věci jako několikasekundové objímání nebo poděkování za činy, které považujete za samozřejmé, mohou pomoci do vztahu navrátit jiskru, cit i romantiku.

Článek

Po letech manželství nebo společného soužití si mnoho párů začíná stěžovat na postupné odcizení. Z vášní nabitého vztahu se v mnohých případech stává svazek podobný spolubydlení. Jak navrátit milostnému soužití ztracenou jiskru, se rozhodli poradit experti pro server health.com.

Znovunalezení potřebné jiskry

„Lidé žijící v dlouhodobých vztazích přiznali, že se dostatečně nedotýkali,“ říká klinická psycholožka a zakladatelka serveru askaloveguru.com Wendy Walshová. „Dotek kůže na kůži vyvolává v mozku chemickou reakci, která má za následek láskyplné pocity,” vysvětluje odbornice důležitost fyzického kontaktu.

Popřemýšlejte proto o tom, jak často a jak intenzivně na sebe s partnerem saháte, nebo se jinak neeroticky dotýkáte. Skutečně stačí sdílet lehký fyzický kontakt, ovšem na denní bázi. Psycholožka říká, že pouhé 20sekundové objetí může vyvolat zásadní uvolnění oxytocinu (tzv. hormonu lásky).

„Všem párům proto doporučuji dlouhá objetí, dvě až tři sekundy nestačí, radím dvakrát až třikrát denně dlouhé intenzivní objetí, které může změnit biochemii vztahu a pomoci tak lidem navrátit do vztahu jiskru.“

Spěte blízko u sebe

Stejnou reakci těla, kterou vyvolává fyzický kontakt, může spustit i společné spaní v posteli. A není tím myšlený sex, stačí pouze přítomnost milované osoby. Spaní u sebe, vzájemný dotyk kůže, nebo pouhé dotýkání prstů, může mít na znovuobjevení jiskry v partnerství značný podíl.

Z průzkumu provedeného v rámci Edinburgh International Festivalu z roku 2014 dokonce vyplynulo, že páry, které u sebe spí nejblíže, anebo v objetí, spolu nejlépe vycházejí a jsou ve vztazích výrazně spokojenější než ostatní.

Zabijáci intimností

Pokud jste závislí na moderních technologiích a nemůžete odtrhnout zraky od svého chytrého telefonu nebo tabletu, máte problém. Studie z roku 2014 provedená Birminghamskou univerzitou ukázala, že 70 % dotázaných žen se domnívá, že má moderní elektronika negativní vliv na jejich milostný život s partnery.

Psycholožka Wendy Walshová proto doporučuje, aby se lidé těmto „hračkám“ vyhnuli především v době jídla, ale například i v ložnici. Není totiž možné věnovat se chatování na mobilu a prohlížení stránek a zároveň i partnerovi.

Jeďte na dovolenou

Pokud to jsou pracovní povinnosti, které vzaly vašemu milostnému vztahu jiskru a šťávu, naplánujte si dovolenou. Vytrhnutí ze zajetých kolejí a soustředění se s partnerem jeden na druhého by mělo stačit k tomu, aby se mezi dvěma lidmi obnovilo milostné pouto.

Na prodlouženém víkendu v neznámém prostředí vás nebude rozptylovat ani neopravený kohoutek v koupelně, nebo poházené špinavé prádlo v dětském pokoji. Než ale vyrazíte, promluvte si o tom.

„Je důležité promluvit si, co od společného víkendu očekáváte,“ radí psycholožka Alexandra Solomonová. Pokud budete víkend prezentovat jako odpočinkový a budete tajně doufat v milostné orgie, můžete být překvapeni, že partner vzal slova vážně a celý víkend prospí. „Naznačte, co si přejete, abyste předešla pocitu zklamání.“

Nezapomeňte děkovat

Když se vztah stane samozřejmostí, mnoho běžných věcí může jen tak zcela vymizet. A to, co pro vás ten druhý dělá, se může stát také samozřejmostí. Dejte mu proto najevo, že si jeho gest velmi vážíte.

„Dejte mu ke svačině papírek s poděkováním, nebo mu srdečněji než kdy jindy poděkujte za ranní kávu,“ radí Solomonová. Dodává, že tak obyčejná věc, jako je vyjádření vděku za zcela rutinní gesta, může hodně zlepšit vztah s partnerem.

Líbejte se

Líbání je velmi důležité. Podle studie Oxfordské univerzity z roku 2013 je časté líbání pro partnery daleko důležitější než četnost sexu.

„Třicetisekundový polibek nám dává teplý, hřejivý a uspokojivý pocit bezpečí a lásky, také do těla uvolňuje oxytocin,“ říká vztahová expertka Bonnie Eaker Weilová. „Taková pusa stačí večer před spaním, nebo ráno při odchodu do práce.“ Malý krok pro partnery, ale velký pro vztah.

Umění ocenit

Pokud už jste ve vztahu pár let, je snadné soustředit se pouze na negativní věci a vlastnosti životního partnera.

To ale může vést k hádkám a otrávenosti na obou stranách. Tomu ale můžete snadno předejít tak, že se budete soustředit i na to, co se vaší drahé polovičce v poslední době povedlo a za co ji můžete pochválit.

„Ať už je to psychické, fyzické, nebo duševní, pochvalte za to svého partnera, pomůže vám to vidět ho také v jiném, pozitivním světle,“ říká Solomonová. A může jít o cokoliv, o pěstování bylinek, zalití zahrady, společně trávený čas, nebo ohodnocení celkového vzhledu. Pochvala není nikdy na škodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám