Hlavní obsah

Jak vyřešit problémy s hysterickým šéfem

Novinky, das

Přestože pojem hysterie má svůj základ v řeckém slově hystera - děloha, nejedná se o výhradně ženský problém. Hysterický umí být dost dobře i mnohý muž. Pokud se jedná o občasný záchvěv nálady, nejde o nic závažného, ale pokud se jedná o dlouhodobý stav, je lepší se tomuto člověku vyhnout.

Hysterický šéfVideo: Novinky

 
Článek

Doba je náročná. Mnohé firmy se neustále potýkají s důsledky ekonomické krize, čímž roste stres i napětí nejen mezi zaměstnanci, ale také zaměstnavateli. Šéf je člověk jako každý jiný, tudíž i u něj dlouhodobý stres může způsobovat neurotické výlevy. Zvlášť pokud jeho podřízení neplní úkoly a firmě se dlouhodobě nedaří.

Pracovat pod výbušným šéfem pro slabší povahy nemusí být nic příjemného, ovšem někdy je výbušná reakce snesitelnější než tiché a podlé jednání za zády. Záleží samozřejmě na situacích, ale také na okolnostech, které tomu všemu předcházejí.

Lidé se sklony k hysterii jsou často tolerantní, usměvaví, pozorní a obětaví. Ovšem jen do jisté doby. Jakmile u nich dlouhodobě dochází k vnitřnímu napětí či delší čas postrádají určitou formu uspokojení, hledají cestu, jak se zbavit toho nesnesitelného napětí. Bohužel často jim k tomu pomáhají vyvolané konflikty, střety, hádky, které doprovázejí gesta, hlasité projevy, teatrální scény, jež mají upozornit okolí.

Odborníci to přirovnávají k chování sopky, kde se také před výbuchem nejprve kumuluje ohromná energie a napětí. A vlastní výbuch doprovází až divadelní představení.

A stejné je to několik hodin po výbuchu. Člověk je jako vyměněný. Převařená láva z něj vytekla a zavládl téměř posvátný klid. Rudý obličej vztekem se během několika hodin někdy i minut může proměnit v doslova zářivý úsměv.

Jak se chovat při výbuchu?

Existuje několik možností, jak zvládnout danou situaci. Asi nejlepší je při výbuchu šéfa zůstat v klidu, zhluboka dýchat a počkat, dokud nedomluví. Až poté můžete říci svůj názor. Samozřejmě je dobré se ohradit a snažit se obhájit, ale vše by z vaší strany mělo probíhat v klidném tónu.

Pokud jste stejné povahy, pak to pro vás bude téměř nadlidský výkon, nicméně rozhodně svým klidem dosáhnete víc, než stejně běsnícím řevem.

Není hysterie jako hysterie

Podle doktora Plzáka je riziku hysterické reakce v průběhu života vystaven každý, a tedy ne všechny výbuchy lze okamžitě označovat za projevy hysterické osobnosti. Ta se v člověku utváří dlouhodobým tlakem a pak také výchovou a vzory chování, jež hrály dominantní roli při jeho vývoji.

Více vám řekne o hysterické osobnosti v roli šéfa pan doktor Jan Cimický v přiloženém videu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přežít vztah s hysterickým partnerem

Je jedno, zda žijete s hysterickým mužem či hysterickou ženou, tak jako tak před vámi smeknou všichni odborníci hned poté, co zjistí, že s člověkem s touto...

Výběr článků

Načítám