Hlavní obsah

Jak se znovu zamilovat

Novinky, ema

Dlouhodobé vztahy mají hned několik výhod. Člověk je vyrovnaný, klidný, v pohodě. Tedy ovšem jen v případě, že vztah funguje tak, jak má. Jenomže existují i určitá negativa, která toto partnerství obnáší. Mimo jiné mezi ně patří i zevšednění mezi partnery a stav, kdy se ze vztahu začne pomalu vytrácet jiskra.

Foto: Profimedia.cz

V dlouhodobých vztazích se postupem času vytrácejí drobná gesta, která jsou v partnerství velmi důležitá. Podle odborníků se ale stačí jen trochu snažit a vztah může získat zpět ztracenou jiskru.

Článek

Bylo prokázáno, že lidé žijící ve šťastném partnerském svazku, jsou, co se týče všeobecného zdraví, zdravější a šťastnější než jejich rozvedení vrstevníci.

Milující partner je skutečnou emoční i fyzickou podporou, jenže po několika letech společného soužití se z mnoha partnerství stane spíše spolubydlení, než romantický vztah. Před tím ale experti varují a radí, jak ve vztahu obnovit vášeň a lásku.

Dotýkejte se

„Lidé v dlouhodobém vztahu se málo dotýkají,“ říká Wendy Walshová, klinická psycholožka a zakladatelka askaloveguru.com. Vysvětluje, že při dotyku „kůže na kůži“ se dají do „práce“ chemické látky v mozku, které pomáhají aktivovat láskyplné pocity.

Proto by měl být takový kontakt ve vztazích na denní bázi. Odbornice říká, že i dvacetivteřinové objetí může mít zásadní vliv na uvolnění hormonů lásky v mozku. „Svým klientům proto radím, aby se objímali alespoň dvakrát či třikrát denně.“

Blízkost i v noci

To, že má každý jiný spánkový režim, je předem daná věc, a i když páry ze začátku usínají většinou pospolu, postupem času se jejich spánkové rytmy mohou oddalovat. Co je ale podle odborníků na vztahy velmi důležité, je to, aby páry spaly v noci blízko sebe. A to tak nejblíž, jak je to vůbec možné.

V průzkumu z roku 2014 představeném na Science festivalu v Edinburghu vyplynulo, že ti, kteří u sebe spí nejblíže, jsou ve vztazích nejvíce spokojeni.

Omezte technologie

Loňský průzkum Univerzity z Brighamu ukázal, že až 70 % heterosexuálních žen se domnívá, že chytré telefony a jiná elektronická zařízení mají negativní vliv na jejich milostné životy. Walshová doporučuje, aby se partneři mezi sebou dohodli a omezili používání těchto technologií na minimum.

Vezměte si dovolenou

Pokud vás pracovní a rodinné povinnosti dovedly až do bodu, kdy zanedbáváte sexuální život, je na čase tento stav přehodnotit a udělat si na sebe navzájem trochu více času. Jak na to? Soustřeďte se na sebe. „Domluvte si prodloužený víkend, který můžete strávit s partnerem v posteli, děti dejte pohlídat babičkám. I dva, tři dny mohou pomoci znovuobjevit milostné pouto. Promluvte si upřímně o svých očekáváních,“ říká Alexandra Solomonová, klinická terapeutka Family Institute z Northwestern University.

Podle ní je důležité diskutovat o tom, kolik času spolu partneři budou trávit, zda mají ve vztahu dostatek sexu, ale i o cílech, kterých chtějí společně dosáhnout. „Ačkoliv to může znít neromanticky, tyto hovory sníží riziko, že budete zklamaní z toho, že vztah nesplňuje vaše očekávání.“

Rozvíjejte své zájmy

Zamilování jde u mnoha lidí ruku v ruce s tím, že postupně zapomínají na své vlastní zájmy. Jakmile se ale svým zájmům, potažmo společnosti, vzdálí, tím pravděpodobněji se stanou pasivními, říká Solomonová pro health.com.

Proto svým klientům doporučuje, aby mezi své zájmy začlenili i něco, co v nich vyvolává vášeň a nadšení. A partner tuto aktivitu nemusí sdílet. Jako příklad uvádí například jízdu na koni.

A když přijdete domů z jízdy nabiti energií a pozitivní náladou, je to daleko lepší, než když přijdete znudění a naštvaní z práce se špatnou náladou.

Děkujte

Postupem času si na určité zvyky a komfort dlouhodobého vztahu zvyknete. Některé věci berete jako samozřejmost. Jenomže občas je dobré partnerovu snahu ocenit a vyjádřit tak, že jste za to, co pro vás dělá, doopravdy vděční.

„Poděkujte například papírkem, který necháte v partnerově tašce, napište, že si ho vážíte. Nebo se jej dotkněte a poděkujte, že vám každé ráno připravuje kávu,“ říká Solomonová.

Překvapujte

Pokud chcete znovu zažít pocity počátečního zamilování, nezapomeňte dělat gesta, která jsou na počátcích vztahu samozřejmá. Každé vzrušení a překvapení, samozřejmě to příjemné, dokáže vztah nakopnout a v partnerovi vzbudit zájem a nával lásky.

„Domluvte si rande v nově otevřené restauraci, nebo víkend na místě, kde jste ještě nikdy nebyli.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám