Hlavní obsah

Jak se bránit násilí na ženách

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik desítek žen je ročně v ČR zavražděno v důsledku domácího násilí, stovky žen se stávají oběťmi stalkingu. Jen v roce 2012 od ledna do září řešila policie 595 případů pohlavního zneužívání a 544 případů znásilnění (statistiky Policie ČR). Přes řadu informací a kampaní je stále řada žen, které podceňuje nebezpečí, které jim může hrozit.

Foto: Profimedia.cz

Několik desítek žen je ročně v ČR zavražděno v důsledku domácího násilí.

Článek

25. listopad je Mezinárodním dnem boje proti násilí na ženách. Při této příležitosti Krav Maga Global ve spolupráci s občanským sdružením ROSA pořádá zdarma praktický seminář ženské sebeobrany a řešení krizových situací.

Krav Maga je považován za nejúčinnější sebeobranný systém, během kterého si ženy osvojí možnosti prevence útoků, deeskalaci napětí, používání pepřového spreje a také samotné techniky odvrácení útoků od nepoměrně silnějších útočníků.

Jedná se o izraelský sebeobranný systém, z hebrejštiny volně překládán jako boj z blízka, který používají přední bezpečnostní sbory po celém světě (FBI, CIA, policejní jednotky SWAT či třeba izraelská armáda – IDF nebo tajná služba Mossad). Tento sebeobranný systém se v současné době rozšiřuje do měst po celé České republice a snaží se naučit své žáky, jak se ubránit jakýmkoliv útokům, kterým mohou v běžném životě čelit.

Ubránit se zvládne každá žena

„Účastnice se na semináři budou věnovat začlenění základních prvků bezpečného chování do každodenního života bez většího zasahování do svého životního stylu a zábavnou a zajímavou formou se naučí, jak řešit různé krizové situace," upozorňuje ředitel a hlavní instruktor české sekce Krav Maga Global Jakub Otipka a dodává:

"Vše bude přizpůsobeno tomu, aby obranu zvládly i naprosto obyčejné ženy bez fyzických dispozic."

Součástí semináře bude také workshop občanského sdružení ROSA, které se zabývá pomocí ženám a jejich dětem. Ženám poradí i světoznámá koučka a lektorka Renata Kronowetterová.

Na seminář se lze přihlásit přes webové stránky: http://www.krav-maga.cz/kalendar-akci/nenechte-si-ublizovat.html.

Fakta o násilí na ženách (celosvětové statistiky)
- statistiky ukazují, že pouze 10% útoků jsou ohlášeny oficiálním autoritám
- jedna ze tří žen zažije některý z druhů sexuálního obtěžování či napadení
- jedna ze čtyř žen je znásilněna
- jedna z šesti žen je obětí incestu
- přes 80% všech znásilnění jsou provedena osobou, kterou oběť zná
- více jak polovina všech zavražděných žen jsou oběťmi svých současných manželů či partnerů
- u žen ve věkovém rozmezí 15 – 44 let je větší pravděpodobnost, že budou znásilněny či že se stanou oběťmi domácího násilí, než výskytu rakoviny, autonehody, oběti války či malárie

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám