Hlavní obsah

Jak na nejlepší kamarádku vašeho přítele

Máte harmonický vztah, který funguje tak, jak má, přesto je něco, co vám vadí - nejlepší kamarádka vašeho přítele. Může jít o sousedku, bývalou spolužačku z vysoké školy nebo kolegyni z práce, případně jeho bývalou přítelkyni. Neztrácejte zbytečně nervy, každý má právo na přátelství s opačným pohlavím. Otázkou je, jak se s takovou situací vyrovnat a nenarušit žárlivostí vztah.

Foto: Profimedia.cz

Většina žen nemá kamarádky svého přítele v lásce.

Článek

Často se stává, že když muž poruší tradiční vzorec pánských kamarádů a místo toho má nejlepší kamarádku, tak je žena mírně zaskočená. Není na tom však nic špatného. Problém je, že většina žen to nevidí úplně ráda, protože to vždy rozsvítí varovné červené světélko v hlavě, které upozorňuje na to, že by takové přátelství mohlo snadno přerůst v lásku.

Vyjasněte si vše již od začátku

Pokud se již od chvíle, kdy jste se dozvěděla, že má váš přítel nejlepší kamarádku, trápíte a bojíte se, co se může stát, pak je nejlepší způsob si o svém strachu otevřeně promluvit. Partner vám může jasně vysvětlit, jak to s jeho přátelstvím je, co k ní cítí a kde jsou hranice jejich přátelství.

Základem je věřit tomu, že je k vám váš přítel skutečně upřímný. V tomto případě je důvěra skutečně klíčová. Když se budete trápit pochybnostmi, bude se to jen přenášet na váš vztah.

Nejlepší cestou je snažit se partnera v přátelství podporovat a tím mu ukázat, že vám to nevadí. To on jistě ocení a bude si vás o to víc vážit. Podle terra.es je vždy dobré vžít se do situace toho druhého. Kdybyste měla vy nejlepšího kamaráda, také byste byla ráda, aby vám přátelství nenarušovalo vztah a aby ho váš partner respektoval.

Co když se něco změní

Problém může nastat, když kamarádka vašeho přítele začne dávat najevo, že se její city pomalu, ale jistě, mění v něco hlubšího. Není hned třeba vyžadovat, aby přátelství skončilo. Každopádně je nezbytné apelovat na to, aby si promluvili a ujasnili si, jak to mezi nimi skutečně je.

Je jasné, že žádnou ženu taková situace nepotěší, nicméně není řešením dělat příteli scény pokaždé, když mu poté kamarádka zavolá nebo se s ní uvidí.

Zůstaňte klidná, snažte se ovládnout svou žárlivost. Zkuste příteli navrhnout, jak by se podle vás měli stýkat, nic však nenařizujte, snažte se o kompromis. Můžete také přispět svým názorem a snažit se mu vysvětlit, jak se asi ona dotyčná cítí, když se s vaším partnerem vidí a přitom ví, že s ním nemůže být. Není od věci naznačit, že kdyby se kontakt vůbec neomezil, mohlo by to v kamarádce vyvolat falešnou naději, že by přátelství jednou mohlo přerůst v něco víc.

Problémy je mohou sblížit

Pokud jsou problémy ve vztahu, hrozí, že je muž začne řešit se svojí nejlepší kamarádkou v domnění, že mu jako žena pomůže a poradí. Tady však vyvstává riziko jejich přílišného sblížení. V případě, že jde partnerovi skutečně jen o to slyšet na věc názor jiného člověka, pak je to v pořádku.

Nic se však nemá přehánět. Primárně jde o problém mezi partnery, tudíž by ho měla dvojice řešit zejména spolu. Když to partner řeší víc s kamarádkou než s vámi, není to zrovna ideální. Nejlepší variantou je opět otevřený rozhovor o stavu vašeho vztahu, snažit se vysvětlit si, co přesně vám vadí, a najít optimální řešení.

Když žárlivost přeroste v posedlost

Nejhorší, co se může stát, je, když si žena vypěstuje na kamarádku svého partnera absolutní averzi. Pokud sklouznete ke srovnávání a dojdete k přesvědčení, že jeho kamarádka je hezčí, přitažlivější, chytřejší a celkově lepší, než jste vy, tak si zaděláváte na velký problém. Výsledkem jsou zbytečné žárlivé scény, citové vydírání, ultimáta a konflikty.

Nezáleží na tom, zda vám dal partner důvod k žárlení či ne, podstatné je si připomenout, že vy jste jeho přítelkyně a je s vámi, protože k tomu má nějaké důvody, proč vás má rád. Je samozřejmě přirozené trochu žárlit. Když si však začnete připouštět, že jste v určitém ohrožení, pak se žárlivost může stát posedlostí a to ve vztahu nelze dlouhodobě respektovat.

Příliš velký vliv?

Ačkoli každý má právo na přátelství s opačným pohlavím, jsou kamarádky a kamarádky. Jsou takové, které respektují váš vztah a dodržují dané limity, a takové, které svým vlivem do vztahu určitým způsobem zasahují. Pak mohou muže mnohdy donutit udělat věci, které by za normálních okolností nikdy neudělal.

Není správné, když je pro partnera důležitější názor jeho kamarádky než přítelkyně, ani pokud se o všech podstatných rozhodnutích baví s ní a ne s vámi. Je pochopitelné, že vám může vadit, když mu kamarádka radí až příliš ve věcech, které se týkají vás a vašeho vztahu.

Lži a další podivnosti

Když se začne vztah mezi partnery měnit, je jasné, že se objeví pochybnosti ze strany partnerky, která začne přemýšlet, zda za přátelstvím není něco víc. Dokud vám partner nelže, můžete zůstat v klidu. Horší je, když vám začne lhát proto, aby například mohl strávit více času s ní. Pak už se musíte začít mít na pozoru.

Podstatou je neztrácet nervy, ale jasně dát partnerovi najevo, že se vám tato situace nelíbí, protože vztah ve třech prostě nemůže fungovat. Donuťte ho, aby si uvědomil, co se děje, a že se to musí změnit.

Čtěte také
Laser dokáže z tváře smazat několik let věku
Laser se v estetické medicíně používá stále častěji. Dokáže zmírnit vrásky, zlepšit stav akné i odstranit nechtěné pigmentace. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám