Hlavní obsah

Důkazy lásky aneb Jak poznáte, že vás partner stále miluje

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je ve vztahu vždy důležitá, po několika týdnech i po letech. Jak ale v manželství rozpoznat, zda o vás partner stojí, zda vás stále miluje? Podle odborníků stačí pozorovat jeho chování.

Foto: Profimedia.cz

Z pohledu i gest se dá jasně vyčíst, zda má manžel stále zájem a je zamilovaný. Ilustrační foto

Článek

Všechna manželství během let projdou určitou změnou. To ale neznamená, že by se z nich vzájemná láska musela nebo měla vytratit. I když je jasné, že náruživou vášeň asi po letech vystřídají klidnější milostná vyjádření. I v rámci této změny se pak mnozí lidé mylně domnívají, že je už protějšek nemiluje, tvrdí Stan Tatkin, psycholog a autor knih o vztazích.

V mnoha případech to ale tak naštěstí není. I proto pro server Woman´s Day sestavil přehled několika situací, podle kterých rozpoznat, že je manžel do své ženy stále velmi zamilovaný.

Dívá se do očí 

Když spolu sedíte u večeře naproti sobě, nedívá se do telefonu nebo kamkoli jinam. Naopak hledí vám přímo do očí, poslouchá vše, co říkáte. Podle psychologa Zicka Rubina a jeho výzkumu si zamilovaní lidé hledí vzájemně do očí více než 75 % společně stráveného času oproti ostatním, kteří tak činí v 30-60 % času. Silný oční kontakt tak výrazně naznačuje partnerovy city.

Cokoli chceš

Podobná odpověď na návrh, kam jít třeba na večeři, může ze strany muže vyznít velmi negativně, opak je ale pravdou. Jak uvádí psycholog Paul Coleman, jsou muži ve stavu zamilovanosti mnohem méně nadšení než ženy. Podle výzkumu publikovaného v časopise Journal of Psychophysiology je to kvůli nižší hladině serotoninu.

„Vyšší množství serotoninu (hormonu štěstí) v ženském těle činí dámy šťastnější, což i výrazněji dokazují. Protože je ale u mužů hladina tohoto hormonu mnohem nižší, nepotřebují podobně vyjadřovat své nadšení - jsou spokojení už tím, že vyjádří svůj souhlas s čímkoli, co navrhnete,” tvrdí Coleman.

Oslovení při sexu 

Ve vztazích je velmi běžné, že se partneři oslovují různými přezdívkami nebo milostnými označeními. Pokud ale partner při sexu vyslovuje ženino pravé jméno, dokazuje tím svou plnou soustředěnost, věrnost a fakt, že žádné slovní „náhražky” nepotřebuje, tvrdí Tatkin.

Nepotřebuje vítězit při hádce 

Dalším důkazem, že mu na vás stále záleží, je fakt, že nemá potřebu být vítězem při hádce, pokud nějaká nastane.

Elektronika stranou 

V současné době je jen velmi těžké nenechat si do života vniknout moderní technologie, které stále více lidí doslova ovládají. Pokud tak váš manžel ve společné chvilce daný přístroj odloží, a raději se věnuje vám a společně strávenému času, je to náznakem neustálého zájmu o vaši osobu.

O rozvodu ani slovo

V každém vztahu čas od času vypukne menší či větší hádka, pokud ale partner o svou ženu stále stojí, nikdy, a to ani v afektu, ani nepatrně nezmíní možný rozvod či ukončení vztahu, tvrdí Tatkin.

Dělá mu radost vás překvapovat 

Pokud vás manžel i po letech překvapuje maličkostmi, o kterých ví, že vám zpříjemní den, je to jasná známka neutuchajícího zájmu o vás. „Není to rozhodně o drahých dárcích. Někdy i maličkost jako bonboniéra nebo oblíbená zmrzlina, případně lístky na film, který jste zmínila, dokážou dělat divy,” tvrdí slavná americká spisovatelka Fawn Weaverová.

Anketa

Jak dlouho spolu žijete?
méně než rok
17,3 %
1-3 roky
25,1 %
4-7 roků
17,7 %
8-11 let
8,9 %
12- 15 let
9,1 %
16-20 let
6,6 %
21-25 let
7,6 %
více jak 26 let
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 606 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tohle po hádce s partnerem nedělejte

Hádky jsou zdravou součástí každého vztahu. Pár tvoří dva odlišní lidé, tudíž je samozřejmostí, že se jejich názory budou lišit. Aby hádky ve vztahu místo...

Kdy je lepší vztah ukončit

V počátcích každého manželství si jen málokdo připouští, že nepůjde o vztah na celý život. Když se pak po letech vyskytnou velké problémy, málokdo je dokáže...

Výběr článků

Načítám