Hlavní obsah

Češky vystřídají za život průměrně sedm sexuálních partnerů

Novinky, das

Láska na celý život, proč ne, ale jeden sexuální partner? S tím už se dnes příliš nepočítá. Alespoň to tvrdí výsledky nejnovějšího průzkumu společnosti Gedeon Richter provedený agenturou Millward Brown, kterého se zúčastnilo 7000 žen ve věku 15-49 let z 15 zemí světa. Zjišťoval informace týkající se počtu sexuálních partnerů a používané antikoncepce.

Foto: Profimedia.cz

Zhruba polovina žen užívá hormonální antikoncepci.

Článek

Průměrně ženy za život vystřídají pět partnerů, přičemž Češky tento průměr přesahují, přiznávají sedm partnerů,  přičemž 19 % z nich přiznává 10 a více sexuálních partnerů. Ze sledovaných zemí je to třetí nejvyšší počet, po Rakousku (9) a Velké Británii (8).

Z pohledu sexuologů se nejedná o nic špatného, mnohem důležitější je, jakým způsobem se chrání před nechtěným otěhotněním a pohlavními chorobami.

Potrat je obrovským zásahem do zdraví

Zhruba polovina žen užívá hormonální antikoncepci, zbytek upřednostňuje kondom, přičemž třetina z nich přiznala, že se jim při sexu s kondomem stala nehoda a vyvstalo tak riziko nechtěného otěhotnění. Bohužel většina z nich, když k tomu došlo, místo aby okamžitě hledaly řešení, zbytečně dlouho vyčkávaly. Situaci pak musely řešit ve více než 10 % případů drasticky – interrupcí. Což bylo samozřejmě mnohdy zbytečné, jelikož šlo problém řešit i tzv. pilulkou po, která při užití do 72 hodin ještě může zabránit nechtěnému otěhotnění.

„Potrat je obrovským zásahem do zdraví a především psychiky ženy a může ji ovlivnit na celý život. Navíc má  také výrazný vliv na partnerské vztahy jak aktuální, tak i budoucí, do kterých žena vstupuje. Proto je rozhodně žádoucí se tomuto zákroku v maximální možné míře vyhnout," upozorňuje PhDr. Dr. phil. Laura Janáčková, CSc., docentka klinické psychologie Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN v Praze.

Pocitu provinilosti jsem se ale nikdy nezbavila

Což potvrzuje i příběh třicetileté Evy, která v osmnácti otěhotněla se svým spolužákem. „Sklouzl nám kondom, ale mysleli jsme si, že jsme vše zachránili včas. Bohužel tomu tak nebylo. O tabletce 'po' jsme nevěděli, naši situaci by vyřešila. Šla jsem na potrat, který byl v tu chvíli nejschůdnější řešení. Pocitu provinilosti jsem se ale nikdy nezbavila. Před dvěma roky jsem se vdala a od té doby se s manželem snažíme o dítě. Zatím marně. A i když údajně nemám žádné fyziologické obtíže, často myslím na to, zda to není trest za lehkovážné chování v minulosti,“ vypráví Eva.

Záchranná pilulka je k dostání bez lékařského předpisu, i když s omezením věku. Lze ji zakoupit od 16 let na základě předložení osobního dokladu. Mladší 16 let musí navštívit lékaře a požádat jej o vystavení receptu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám