Hlavní obsah

Vědci boří mýtus, podle něhož svislé proužky zeštíhlují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Svislé proužky na šatech zeštíhlují a vodorovné naopak přidávají na váze. Tak praví tradiční pravidlo oblékání, ale podle britského psychologa Petera Thompsona to je mýtus, protože je to prý přesně naopak.

Článek

Thompson z univerzity v Yorku zorganizoval studii, při níž použil 200 obrázků žen oblečených do šatů s nejrůznějšími kombinacemi proužků. Předložil je dobrovolníkům, kteří měli rozhodnout, kdo působí štíhlejším dojmem. O šest procent víc lidí uvedlo, že štíhlejší jsou ženy v horizontálních proužcích.

Tato optická iluze je známá již 150 let, ale přesto se do světa oblékání neprosadila, řekl Thompson na zasedání britské vědecké společnosti British Association for the Advancement of Science. Připomněl výzkumy svého německého předchůdce Hermanna von Helmholtze, který v 60. letech 19. století zjistil, že vertikální linky ve čtverci se zdají pokrývat větší prostor než horizontální ve stejném obrazci.

Foto: Bonprix

Helmholtz tento závěr aplikoval na ženskou módu i ve své knize o optice z roku 1867, v níž si všiml, že "dámy v šatech s příčnými pruhy vypadají vyšší". Nicméně 20. století podle Thompsona na tento poznatek zapomnělo a přiklonilo se k opačnému pohledu. "Myslím, že jsme to jako společnost nepochopili, a nemám nejmenší představu, odkud se vzalo přesvědčení, že svislé pruhy zeštíhlují," prohlásil.

Naopak rozšířený názor, že zeštíhluje černá barva, je správný. "To funguje. Když se podíváte na černý kruh na bílém pozadí a na bílý kruh na černém pozadí, tak černý se zdá menší než bílý," řekl Thompson.

Foto: Verino

Módní recenzentka listu The Times v souvislosti s Thompsonovými závěry podotkla, že plnější postavě neprospívají proužky žádného druhu. Fungují prý "geometrické vzory a organické tvary, které opticky rozbíjejí zakrytou plochu a matou oko, které se tak domnívá, že je menší".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám