Hlavní obsah

Vichy kostka - z popelky královnou mezi módními vzory

Novinky, Jana Elfmarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzor známý jako vichy kostka proslavila francouzská herečka Brigitte Bardotová, když si před více než půlstoletím nechala z jednoduše kostkované bavlněné látky ušít svatební šaty. Tehdy naprosto nevídaný tah zcela změnil pohled na vzor, který byl do té doby používaný spíš pro bytové textilie.

Foto: Archiv firem

Černobílá varianta nebo barevná, jednoduchému a léty prověřenému vzoru sluší vše (Marks&Spencer, New Look, Zara).

Článek

Vichy kostka, také nazývaná např. gingham, patří k nejuniverzálnějším vzorům, které jdou s dobou za každých okolností.

Světoznámý dvoubarevný textilní dezén jednoznačně vévodí aktuálním módním vzorům. Jeho název je odvozen od francouzského města Vichy, které bylo vedle proslulých léčivých pramenů a kosmetiky dříve také významným producentem bavlněných tkanin.

Aktuální popularitu vzoru nelze přehlédnout. Osedlal si nejen pole oděvní, s vervou vtrhl i mezi doplňky. Kostka je žensky něžná i stroze elegantní ve všech svých provedeních. A pokud vám černobílá varianta přijde poněkud fádní, letos si přijdete na své, letí totiž i kostky v barvě.

Foto: Archiv firem

foto archiv

Příjemným osvěžením je kombinace vichy kostky s dalšími motivy – výšivkami, potisky, aplikacemi. Eklektické prvky soudobého módního stylu, nevídané svou variabilitou, dovedou oslovit široké spektrum nositelek.

Trend, který dovoluje kombinovat téměř vše, prospěl i drobné kostce, jejíž historie sahá až do 17. století. To z ní dělá vskutku nadčasovou, léty prověřenou klasiku.

Své místo v aktuálních kolekcích mají nejen pastelově zbarvené kostkované šaty s rustikálními prvky, ale i overaly nebo sukně s laclem, kterým jednoduchý vzor dodává mladistvý nádech.

Foto: Archiv firem Marks&Spencer, New Look, Zara

foto

Motiv sluší vázacím detailům a mašlím. Vichy kostku ale najdete i na trenčkotech. Přehnané? Možná, rozhodně ale nepřehlédnutelné! Na výrazné doplňky tentokrát zapomeňte.

Foto: Archiv firem Marks&Spencer, New Look, Zara

foto archiv

Must have sezóny v podobě modré blůzy získává s kostkovanými vzory nový rozměr. Spojením s módními průstřihy, volány a jinými rozmanitostmi střihových variací, které vévodí aktuální nabídce, získávají modely ještě o něco více extravagance, která ale nepůsobí vyzývavě.

Foto: Archiv firem

foto archiv

Jemně a velmi žensky působí také variace kostek s vyšívanými madeirovými bordurami. Šátky nošené kolem krku nebo ve vlasech čerpají inspiraci v 50. letech a kostka k nim tak neodmyslitelně patří.

Foto: archív firem

Vichy

Módní samozřejmostí je základní černobílá kostka aplikovaná na klasickou košili. Ženám, které tuto variantu považují za příliš fádní, udělají radost výrazné folklorní výšivky plné barev. Top se složitějším členěním rukávů je současný hit, podtržen kostkovaným vzorem aspiruje na jednu z hlavních módních nezbytností sezóny.

Foto: archív firem, Profimedia.cz

Vichy

Odstíny červené v různé intenzitě dovedou kostkám dodat dynamiku. Ostrý kontrast barev působí nápadně a sluší stylově výraznějším kouskům, naopak kombinace barev tón v tónu je ideální pro vzdušné, něžné topy.

Foto: Archiv firem

foto archiv

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám