Hlavní obsah

V pražské kavárně obsluhují jen senioři. „Občas je to adrenalin,“ říká baristka v důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Smíchov

Na první pohled vypadá jako jakákoliv jiná kavárna. Ve Staré škole na pražském Smíchově vám ale kávu a koláče naservírují výhradně senioři. Jde o sociální podnik neziskové organizace Elpida, který se otevřel na konci minulého roku. Inspiroval se podobným konceptem ve Vídni, v Praze má jít o první projekt svého druhu.

Kavárna, kde obsluhují pouze seniořiVideo: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Je všední den něco po poledni a stolky ve smíchovské kavárně Stará škola jsou zaplněné asi z poloviny. Chlazený pult nabízí chlebíčky i něco sladkého, velký pákový kávovar se skoro nezastaví a vůně kávy je všudypřítomná.

Zákazníky tu dnes obsluhuje pan Petr a paní Marie. Oba jsou už v důchodu, sedět jen tak doma ale rozhodně nehodlají. „Já jsem viděl inzerát, mám už nějakou zkušenost z baru, tak jsem se přihlásil jako brigádník,“ prozrazuje čtyřiašedesátiletý Petr.

Dvaaosmdesátiletá britská barmanka stále čepuje pivo a vyhazuje z lokálu výtržníky

Muži

Pro peníze to ale nedělá, tvrdí, že chce být hlavně „mezi lidmi a mít nějaký ten sociální kontakt“. Podobně to má i Marie, která si svůj věk nechává diskrétně pro sebe, prozrazuje jen, že nedávno oslavila kulatiny.

Foto: Novinky

Baristé Marie a Petr

„Je to tu super, jsem tady mezi svými, je to adrenalin,“ říká zvesela, a i ostatní se shodují, že jí tato práce „vyloženě sedla“. Některé směny jsou prý rušné a skoro se nezastaví, ale zato je na nich vždycky veselo.

„Nejtěžší je vypořádat se s věkem, protože v našem věku je to poměrně náročné, té práce je tady dost. To jediné vidím jako velké mínus,“ říká Marie Novinkám.

Byl to dávný sen

Nápad na místo, kde „by se zastavil čas a oživily by se vzpomínky na babičku“, vzešel z organizace Elpida. Inspirovala se podobným konceptem, který už úspěšně funguje ve Vídni.

„Naším posláním je zapojovat seniory do normálního běhu společnosti, takže když jsme se nastěhovali tady do první smíchovské základky, do Staré školy, tak se nám velmi líbilo, že je tady prostor, kde jsme mohli otevřít kavárnu, byl to takový náš dávný sen,“ prozrazuje vedoucí sociálních podniků v Elpidě Bronislava Hilliová.

Foto: Novinky

Kavárna Stará škola

Aktivním seniorům dává kavárna prostor k realizaci a možnost si přivydělat. „A chceme také vytvářet prostředí, kde se budou cítit dobře ve svém zaměstnání a budou sem chodit rádi,“ dodává vedoucí.

Zatím tu našlo práci na krátké směny šest baristů a baristek a pět pekařek. Další jsou vítáni. Kdo ještě zkušenosti s podobným provozem nemá, vše se doučí.

„Musí se naučit vařit kafe, protože my tady podáváme výběrovou kávu, a ta příprava není jednoduchá, pro ně je to úplně nová věc. Školíme je v přípravě kávy za pomoci známých baristů,“ vysvětluje Hilliová. Jedním z nich byl například profesionální barman a mistr v kávové disciplíně latté art Ondřej Štokl.

Foto: Novinky

Senioři ve zdejší kuchyni připravují i domácí koláče.

„K tomu pečou pekařky v kuchyni koláče, jaké obvykle znáte od babičky, ať už jsou to domácí buchty, ovocné koláče, nebo bábovky,“ vyjmenovává s tím, že jsou po třech měsících provozu stále ve fází zkoušení a je ještě potřeba dovybavit třeba zmiňovanou kuchyni.

Pro některé seniory je pletení jediná činnost, kterou mají, říká instruktorka z projektu Ponožky od babičky

Styl

Po angličtině na víno

Na kávu, limonádu nebo drink sem může přijít kdokoli, otevřeno mají každý všední den. „Byli bychom velmi rádi, kdyby sem chodili i mladí lidé. Ale samozřejmě jsme v domě, kde Elpida pořádá spoustu aktivit pro seniory, klientelu tak tvoří i naši klienti,“ doplňuje Hilliová.

Jsou jimi třeba paní Štěpánka a Marie, které se dnes v kavárně zastavily na sklenku vína.

„Chodíme sem na kurz a vždycky po něm na chvilku zajdeme do kavárny, je to tady fajn a jsme spokojené,“ říká nám Marie.

Foto: Novinky

Kavárna je otevřená široké veřejnosti.

O účelu kavárny vědí, samy se ale neplánují do směn zapojit. „Já chodím na cvičení, na jazyky, učím se v osmdesáti letech angličtinu, a mám další aktivity,“ vyjmenovává Štěpánka. Na brigádničení by snad ani neměla čas.

Kavárnu by však obě dámy rády zachovaly primárně pro seniory. „Nevidíme důvod, proč to má být pro veřejnost, v této lokalitě je tolik jiných míst, kam můžou mladí jít,“ vysvětluje svůj pohled Štěpánka.

To Agáta, mladá dívka, která si sem přišla koupit kávu s sebou, koncept vítá. „Je to hezké, přijde mi to milé. A baristé vypadají, že je to baví,“ hodnotí při čekání ve frontě.

Co dalšího dělá Elpida pro seniory:

  • Provozuje dvě vzdělávací centra - prostory pro aktivní stáří.
  • Zajišťuje bezplatnou krizovou linku pro seniory (tel. č. 800 200 007).
  • Vede projekt Ponožky od babičky, který podporuje seniorky-pletařky.
  • Vydává časopis Vital se čtením o stáří - jaké je a jaké by mělo být.

Na Ukrajině účetní, v Česku pečovatelka. Není to práce pro každého, říká

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kavárna Stará škola

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám