Hlavní obsah

Medailérka navrhla podobu odznaku pro všesokolský slet. Dostane ho dvacet tisíc cvičenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokol v letu s rozepjatými křídly. To je hlavní motiv odznaku, jednoho ze symbolů blížícího se XVII. všesokolského sletu. Jeho podobu navrhla medailérka Irena Hradecká z Jablonce nad Nisou. Odznak dostane každý cvičenec, který se na začátku letních prázdnin představí v pražském Edenu.

Foto: Michael Polák, Novinky

Podobu odznaku pro XVII. všesokolský slet navrhla Irena Hradecká z Jablonce nad Nisou

Článek

Je to už tradiční symbol, neodmyslitelně spojený se sokolským hnutím a jeho slety. Vytváření pamětních odznaků při příležitosti konkrétních všesokolských sletů má až neuvěřitelně dlouhou historii a odznaky ze sletů z doby první republiky se dnes mezi sběrateli prodávají za tisíce korun.

Svůj pamětní odznak bude mít i blížící se XVII. všesokolský slet, který proběhne na začátku letních prázdnin. Podoba odznaku vznikla ovšem na severu Čech. V Jablonci nad Nisou ji navrhla medailérka a grafička Irena Hradecká. Její odznak dostane každý z dvaceti tisíc cvičenců, kteří se mají na letošním sletu představit.

„Začalo to tím, že se mi ozvali z České obce sokolské, jestli bych měla zájem zúčastnit se výtvarné soutěže. Rozhodla jsem se, že bych do toho šla, a takhle to dopadlo,“ popsala Hradecká Novinkám, jak se stala autorkou podoby sletového odznaku.

Foto: Česká obec sokolská

Medailérka a grafička Irena Hradecká

Od sokolské obce dostala zadání, aby odznak vyjadřoval moderní dobu a modernost akce. „Když jsem přemýšlela, co v dnešní době frčí, všimla jsem si, že v grafice se hodně objevuje geometrický vzor, tak jsem se ho snažila implementovat i do svého návrhu,“ vysvětlila pětatřicetiletá výtvarnice.

Sokol se novou módní kolekcí posunul do 21. století

Móda a kosmetika

„Promítlo se to do vyobrazení sokola na odznaku. Není to realistické zobrazení, ale zjednodušené v linkách, a také tvar odznaku kopíruje text i tvar sokola,“ doplnila autorka, která v minulosti spolupracovala mimo jiné s Českou numismatickou společností, Českou mincovnou nebo Českou národní bankou.

Slet spojuje doslova

Heslem sokolské akce má být motto Slet spojuje. V případě Ireny Hradecké se to podaří naplnit určitě. Kontakt s Českou obcí sokolskou kvůli odznaku u ní totiž vedl k tomu, že se sama stala členkou Sokola a už také nacvičuje jednu ze skladeb letošního sletu.

Foto: Michael Polák, Novinky

Irena Hradecká se sádrovým modelem sletového odznaku

„Nikdy by mě asi samotnou nenapadlo se takové akce zúčastnit. Jedna paní mě ale pošťouchla a teď jsem strašně ráda. Hodně mě to baví. Člověk pozná mnoho nových lidí, nové prostředí a trochu nakoukne do zákulisí,“ těší výtvarnici, která pochází z umělecké rodiny. Je už třetí generací medailérů a navazuje tak na to, čemu se v Jablonci věnoval už její dědeček i otec.

XVII. všesokolský slet se letos uskuteční od 30. června do 5. července. Sletový tým očekává účast 20 tisíc cvičenců a více jak 50 tisíc diváků ze všech koutů Česka i ze zahraničí. Mimochodem, od prvního sletu v roce 1882 uplynulo už 142 let, což podtrhuje unikátní tradici události.

Cvičenci předvedou na sletu celkem 12 hromadných skladeb, od Čmeláčků a Mravenců pro rodiče s dětmi, respektive předškolní děti, až po skladbu Jdi za štěstím pro seniorky a seniory. Kromě hromadných skladeb v Edenu nabídne všesokolský slet také sletový průvod Prahou, ekumenickou mši v katedrále svatého Víta nebo sportovní vystoupení Sokol Gala v O2 aréně.

Život může být krásný, ale lidi si ho kazí, říká 90letý malíř Jiří Sklenička

Lifestyle

Jakubovi slábne tělo, nikdo neví proč. Místo kariéry právníka má obchod se svíčkami

Móda a kosmetika
Související témata:
Všesokolský slet
Irena Hradecká
Sokolské odznaky

Výběr článků

Načítám