Hlavní obsah

Kosmetické štětce jsou pro dokonalý make-up nutností

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně s vlogy (video blogy) a stále rostoucím trendem blogerů se rozmohl i všeobecný zájem o sebezkrášlování a o make-up obecně. Mnoho mladých dívek a žen sleduje návodná videa s radami, jak se perfektně starat o svůj vzhled a jak se nalíčit. K tomu jsou ale kolikrát nezbytností i kosmetické štětce, které je potřeba pečlivě vybrat a naučit se je používat.

Foto: Profimedia.cz

Speciální štětce a pomůcky pomohou dosáhnout efektu profesionálního make-upu a maximální výdrže líčení.

Článek

Jedině precizním nalíčením docílíte kýženého a perfektně držícího make-upu, který vydrží s občasnou drobnou úpravou klidně i celý den. Zapomeňte ale na nanášení prsty. Dlouhotrvajícího efektu docílíte kosmetickými houbičkami a štětci.

Foundation brush: Štětec na precizní nanesení make-upu je plochý, s hustě a těsně za sebou jdoucími umělými vlákny. Existují ale i kulaté štětce na make-up.

„S kulatými se krouživými pohyby zapracuje make-up do kůže. S plochými štětci se krátkými a rovnými tahy natírá béžový podklad stejně, jako se například natírá plot,“ říká s nadsázkou Petra Šestáková, vizážistka firmy Oriflame.

Foto: Archiv firmy

Štětec na podkladový krém a make-up, Oriflame, 169 Kč.

Make-up sponge: Protože štětce za sebou často nechávají řádkování, tehdy je vhodné zapojit do hry prsty, anebo speciální houbičku pro dokonalé zapracování podkladu a bezchybný, hladký povrch.

Pracuje se s ní velice snadno. Stačí v místě nevzhledných drážek několikrát na místo zatlačit a zapracovat make-up do pokožky. Houbička se díky preciznosti hodí i pro zapracování korektoru či rozjasňovače.

Foto: Profimedia.cz

Houbička usnadňuje zpracování make-upu či korektoru a vyrovnává pleť.

Stripple brush: Kosmetického pomocníka, skládajícího se z kratších a delších vláken, mnoho žen využívá jako alternativu klasického Foundation brush. Práce s ním je daleko snadnější, díky rozdílným délkám a měkkému povrchu se s ním dá do pleti zapracovat make-up, a to jak tekutý, tak krémový, ale dokonce i tvářenka či bronzer.

Foto: Archiv firmy

Štětec na zapracování makeupu, Sefiros, prodává krasa.cz, 230 Kč.

Powder brush: Štětec na pudr by měl vyhovovat především vašim potřebám. Vyhněte se modelům s umělými pichlavými štětinami, vsaďte na ty měkké, nebo přírodní.

Nejvhodnější je, pokud si výrobek můžete osahat. Jedná se o základ kosmetické základny, podle vizážistky Petry Šestákové by mělo jít přímo o nejkvalitnější kousek.

„Nejlepší je pořídit si štětec ze zvířecích chloupků. Krásně nese pigment a na jemnou pokožku na obličeji je jeho dotyk velmi příjemný. A ne, nemusíte se bát, zvířata se kvůli němu doopravdy nezabíjejí.“

Foto: Archiv firmy

Štětec na pudr, H&M, 299 Kč.

Concealer brush: Tento velmi úzký štětec s plochými umělými štětinami je vhodný na korekci nedokonalostí pleti. Naneste korektor na hřbet ruky, korekci na štětec a pupínky zakryjte tam, kde je potřeba.

Foto: Archiv firmy

Štetec na korektor, Avon, 99 Kč.

Blush brush: Jde o štětec na tvářenku podobného tvaru, jako je štětec na pudr. Liší se ale hustotou. Může být i zkosený (Angled brush), který díky svému jedinečnému tvaru dokáže krásně vymalovat lícní kosti.

Foto: Archiv firmy

Velký štětec na pudr, Topshop, 276 Kč.

Fan brush: Tento štětec má ve skutečnosti hned několik způsobů použití. Například máte-li příliš prášivé stíny na oči, tímto jemňounkým štětcem můžete poprašek pod očima smést.

Nejčastěji se ale používá jako štětec na bronzer, tedy pomocník pro rozjasnění tváře. Plochý tvar kartáče ale pomůže i s konturami v obličeji, proto jím můžete nanášet i tvářenku.

Foto: Archiv firmy

Vějířovitý štětec na rozjasnovač a korekci, Oriflame, 169 Kč.

All-over eye shadow brush: Zkráceně a česky, multifunkční štěteček na oči. Měkký štětec, který se používá na nanášení stínu na pohyblivé víčko, by měl být menší, do kulata střižený s měkkými chloupky.

Foto: Archiv firmy

Univerzální štetec na oční stíny, Make-up designatory, 749 Kč.

Blending brush: Tento typ štětce má kulovitou špičku a používá se k „rozmazání“ stínu. Tím, že jej budete držet za jeho konec, krouživými pohyby jemně rozmažete stín a docílíte tak měkkého vzhledu. Velmi často se tento typ využívá k dramatickým kouřovým stínům.

Foto: Archiv firmy

Kulatý štětec na kouřové oční stíny, Topshop, 275 Kč.

Angled eyeliner brush: Zkosený úzký štěteček si rozhodně nezapomeňte pořídit tehdy, pokud často používáte gelové linky. Ty veďte těsně podél linie horních řas, k perfektnímu výsledku dopomáhá především zkosený tvar, který oko precizně orámuje.

Pozor na kvalitu. Tento kousek by měl mít velmi jemné a husté štětinky. Protože se jedná o citlivé oční okolí, vybírejte kvalitní materiály jemné pro pokožku. Při koupi rozhodně vyzkoušejte, jestli je vám materiál příjemný na dotyk.

Foto: Archiv firmy

Šikmý štětec na oční stíny, Sefiros, prodává krasa.cz, 140 Kč.

Lip brush: „Stěžejní je pro mě štětec na rtěnku. Je důležitý hlavně pro dokonalé nanesení výrazných barev,“ říká Šestáková. Štětec by měl být plochý, ale krapet širší, zhruba 0,5 mm. „Takovým dokážete hravě vymalovat rty, a to i bez použití konturovací tužky.“

Foto: Archiv firmy

Štětec na korektor a rtěnku, Oriflame, 99 Kč.

Eyebrow brush: Trendem poslední doby je mít perfektně vytvarované obočí. Dopomozte si štětcem se zkosením, který bývá často spojen s malým hřebínkem. Ten pomůže chloupky vyčesat a upravit před samotným malováním, dotvaruje ale i finální podobu, například v případě použití gelu.

Foto: Archiv firmy

Štětec na obočí, H&M, 179 Kč.

Velmi důležité je se o štětce starat

„Pravidelně štětce perte speciální dezinfekcí, anebo antibakteriálním mýdlem. Štětec propereme pod vodou a necháme vyschnout ve vodorovné poloze, nikdy ne ve svislé! Štětce by se měly správně mýt po každém líčení. Jedině tak zabráníte tvorbě bakterií, které vám mohou na pleti dělat neplechu,“ uzavírá Markéta Davidovich, ředitelka Make-Up Institute Prague.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám