Hlavní obsah

Jak vybrat ten správný make-up

Novinky, Dana Sokolová

Make-up utváří úplný základ líčení. Jeho funkcí je nejen zkrášlovací efekt, ale i ochrana před vlivy vnějšího prostředí. Na trhu je dnes opravdu z čeho vybírat. Od nejlehčích tónovacích fluidů po hutnější, silně krycí textury. Vše se odvíjí od typu pleti ženy, ale i od používání podkladových krémů a bází či důvodu použití.

Foto: Profimedia.cz

Je ideální make-up nanášet na denním světle.

Článek

1. Nejdůležitější typ pleti

Stejně jako při výběru krému je dnes nutné hledět na to, pro jaký typ pleti je určen, tak je tomu u make-upu i podkladové báze, kterou je dobré použít ještě před ním. Tyto přípravky dokážou pleť barevně sjednotit, ale i vyhladit. Zatímco mastnější pleť vyžaduje matnější podklad, pro ostatní se doporučuje použít podklad rozjasňující.

Foto: archív

Podkladové báze

Normální pleť

Výhodou této pleti je, že na ni její nositelky mohou natřít téměř cokoliv od tónovacího krému přes krémové a pudrové kompaktní make-upy a vždy vypadají dobře.

Vzhledem ke stále populárnějšímu trendu návratu k přirozenosti jsou u těchto žen stále oblíbenější tzv. nahé make-upy, které jsou na první pohled neviditelné, přestože velmi účinně proměňují tón pleti, rozjasňují ji a přitom sjednocují. Přičemž zanechávají pleť dokonale vláčnou a sametově jemnou.

Suchá a dehydratovaná pokožka

Pleť vylučuje méně mazu, často se na ní objevují hrubější místa a sama o sobě mnohdy vypadá trošku zašedle a bez života. Nicméně není suchá pleť jako suchá pleť. Dost často se stává, že některé ženy nemají vůbec suchou pleť, ale jen dehydratovanou. To znamená, že postrádá opravdu jen hydrataci, protože mazu se v ní vytváří dostatečně. Zatímco u suché pleti jsou tak vhodnější mastnější make-upy, u té dehydratované naopak jen hydratační a nemastné make-upy.

Mnohdy se tedy stává, že když žena s dehydratovanou pletí zvolí make-up na suchou pleť, trápí ji i po nanesení make-upu nepříjemný lesk, což se ženám se suchou pletí nikdy nestane.

„Obecně na suchou pleť jsou vhodné lehké a zvláčňující make-upy na hydratační či olejové bázi, které dokážou pleť rozjasnit a zároveň ochránit před vnějšími vlivy, jako je prach, klimatizace apod.,” radí vizážistka značky Elizabeth Arden Lica Arabadzi.

Foto: archív firem

Zleva:

Citlivá pokožka

Problém s citlivostí pleti má až 80 % žen se suchou pletí. Proto většina přípravků pro citlivou pleť vychází právě z tohoto typu pleti. Při nanesení špatného přípravku si pak tyto ženy nejčastěji stěžují na zarudnutí, pnutí, křehkost, hrubost a nepružnost pokožky. Navíc make-up se hromadí na nerovnostech pleti (vrásky, jemné vrásky, suchá místa, nedokonalosti) a výsledek nalíčení není dokonalý.

„Přípravky vhodné pro citlivou pleť bývají velmi jemné textury, ultrahydratační, hypoalergenní a neparfémované,” vysvětluje kosmetička Věra Štástková ze salónu Laboratory.

Mastná a problematická pleť 

Pro tuto pleť ženy potřebují nemastný tekutý make-up na bázi vody, případně make-upy určené přímo na problematickou pleť, které neucpávají póry a obsahují aktivní látky, které bojují proti nedokonalostem, jako jsou komedomy a mikrocysty. Zároveň tyto přípravky dokážou pleť zjemnit, sjednotit a zmatnit.

Dobré je make-up ještě zafixovat pudrem, nicméně pokud má žena problematickou pleť, tak je mnohem lepší zvolit podkladový make-up, který již pudry obsahuje a pleti dodá vzdušný vzhled.

Mnohé vizážistky radí před hutnými make-upy raději upřednostnit na nedokonalosti korektor, který nejen výborně kryje, ale má i matující efekt. Korektor lze nanést před make-upem nebo i po něm. Pokud vám flíček či pupínek hodně prosvítá, můžete ho použít před i po. Vyzkoušejte si, co vám nejvíce vyhovuje a co vypadá nejpřirozeněji.

Foto: archív

Zleva:

2. Správný odstín

Aby make-up působil pokud možno přirozeně, měl by se co nejvíce podobat barvě pleti. Proto je důležité si make-up vyzkoušet nejen na ruce, ale i přímo na obličeji. Nejideálnějším místem je rozhraní tváře a krku, tak poznáte nejlépe, zda zvolený odstín skutečně splyne s přirozenou barvou vaší pokožky. Vždy je dobré porovnat i s o tón světlejší a o tón tmavší verzí zvoleného odstínu. Někdy se stává, že jedna z těchto variant je nakonec vhodnější.

Problém je, že umělá osvětlení, jež jsou běžně v obchodech, barvu pleti významně zkreslují, proto je vždy dobré make-up vyzkoušet i na denním světle.

3. Jak make-up správně nanášet

Make-up nanášejte vždy na dokonale vyčištěnou tvář. Určitě ho aplikujte až na krém, dobře tak k pleti přilne a bude působit daleko svěžejším dojmem. Chcete-li, aby vaše pokožka byla ještě hladší, naneste na krém ještě před použitím make-upu podkladovou a vyhlazující bázi. Pokud chcete pokožku ještě více prosvětlit, vťukněte ještě před nanesením make-upu pomocí prstů na lícní kosti, hranu nosu a oči rozjasňující krém.

Aplikovat lze make-up pomocí houbiček, speciálních štětců či pouhých prstů. Vždy velmi záleží na zručnosti ženy. Když budete přípravek nanášet prsty, pak jej nejprve zahřejte v prstech či dlaních, tak aby lépe přilnul k pokožce.

Důležité je přípravek opravdu důkladně roztírat do ztracena – až k hranici vlasů, obočí, lehce i na uši, krk, v případě výstřihu i na dekolt. Tak aby pleť byla skutečně sjednocená.

Po nanesení make-upu je dobré na nejrůznější nedokonalosti ještě použít korektor. I když nemáte žádný pupínek či pigmentovou skvrnu, je dobré ho nanést kolem nosu, kde bývá pleť začervenalá, případně kolem očí, a skvěle poslouží i místo konturovací tužky, aby se rtěnka nerozpíjela.

Po nanesení make-upu a korektoru je dobré v místech, kde má pleť tendenci se lesknout, obličej přepudrovat. S pudrem to nikdy nepřehánějte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám