Hlavní obsah

Jak se zbavit kvasinek pomocí bylinek

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvasinková infekce není nic příjemného, většinou se jedná o dlouhodobý náročný léčebný proces. Prevence spočívá ve zvýšení imunity těla, omezení sladkostí a bílé mouky. Organismus ale také posilují některé rostliny a houby.

Foto: Profimedia.cz

Penízovku sbíráme v lese i mimo něj, zvláště podél potoků, v zahradách a ovocných sadech. Připravuje se z ní nálev nebo tinktura. Posiluje imunitní systém a zabraňuje množení kvasinek.

Článek

Infekce vyvolávají kvasinky (jednobuněčné mikroorganismy) rodu Candida, proto se onemocnění také říká kandidóza. Nepostihuje jen ženy, ale i muže a děti, také se nejedná jen o vaginální záležitost. Kvasinky napadají i střeva, jícen, žaludek, ústa, pokožku a v podstatě všechny sliznice v těle. To do určité doby žije s kvasinkami v symbióze, infekce vznikají, když dojde k jejich přemnožení.

Jak je poznáme?

Mezi nejčastější příznaky způsobené přemnožením kvasinek patří:

  • únava
  • chronické trávicí a dýchací obtíže
  • bolesti kloubů
  • chronická rýma a kašel
  • alergie 
  • bolestivé nadýmání 
  • průjmy
  • záněty střeva
  • záněty pohlavních orgánů
  • zápach z úst
  • kožní problémy, plísně nehtů
  • poruchy paměti a deprese

Potravou po kvasinky jsou cukry, proto je dobré vyloučit sladké ze stravy. Dále pomáhá dostatek tekutin, které zrychlují odstraňování škodlivin, jež kvasinky produkují.

Vhodnou podporou jsou právě i bylinky, které zvyšují imunitu a snižují kyselost těla. Kyselé prostředí je pro růst kvasinek ideální.

Penízovka sametonohá

Je to drobná houbička s třícentimetrovým kloboučkem, který je v mládí polokulový, později spíše plochý, v barvě žlutooranžové až medové. Nejmladší plodničky jsou na dotek hebce sametové.

Penízovku sbíráme v lese i mimo něj, zvláště podél potoků, v zahradách a ovocných sadech. Roste v trsech a pro sběr i užívání je vhodná celá plodnice. Připravuje se z ní nálev nebo tinktura, ale houbičky samozřejmě můžeme upravovat i v kuchyni – stejně jako hlívu.

Penízovka posiluje imunitní systém a zabraňuje množení kvasinek. Jinak dokáže zlepšovat stav při mnohých nemocech, např. diabetu, ischemické chorobě srdeční, příznivě ovlivňuje chronické poruchy funkce slinivky břišní, čistí pokožku u ekzematiků apod.

Obdobné účinky na organismus má také houba šiitake, i ta se doporučuje pro zlepšení stavu kvasinkové infekce.

Americký ořešák

Výtažky z jeho pupenů stimulují obranné reakce organismu v boji proti virům, bakteriím a parazitům. Připravit si můžete také tinkturu z nezralých plodů ořešáku.

Ještě měkké plody nasekáme na drobné kousky, zalijeme 40procentním alkoholem (jeden díl ořechů na tři díly alkoholu) a necháme tři týdny louhovat. Užíváme jednu kávovou lžičku na noc po dobu tří týdnů. Je to výborná prevence a také způsob, jak pročistit střeva od kvasinek a dalších škodlivých mikroorganismů.

Jednodušší cestou je tinkturu koupit, protože tak bychom měli mít záruku přesně daného obsahu účinných látek.

Kdy je tělo nejnáchylnější ke kvasinkové infekci:

  • Při snížené odolnosti organismu – po nemocích, chemoterapiích, častém užívání antibiotik, při diabetu apod.
  • Při častém koupání v chlorované vodě.
  • Při špatné životosprávě, kdy přijímáme příliš mnoho sladkého.
  • Při dlouhodobém stresu a psychickém a fyzickém vypětí.

Bříza bělokorá

Tělu ohroženému infekcí kvasinek pomáhá zejména tím, že funguje jako drenáž a urychluje odplavování toxinů a odpadních látek. Z březových listů si můžete připravit nálev nebo tinkturu.

Foto: Profimedia.cz

Z březových listů si můžete připravit nálev nebo tinkturu.

Červené lapacho

Jde o strom, ze kterého se zpracovává vnitřní část červené kůry. Ta se považuje za účinný prostředek při napadení organismu viry, bakteriemi, plísněmi a kvasinkami (např. Candida albicans), ale také při napadení borelií.

Kromě toho je červené lapacho doporučované proti nádorům, užívá se při chřipce, bronchitidě a nachlazení, některých formách astmatu i zánětu žaludku, protože má silné protizánětlivé účinky. Bylo zjištěno, že dobře působí i při Hodgkinově a Parkinsonově chorobě.

Lékořice lichá

Kromě některých oblastí jižní Moravy u nás lékořice, původem ze Středomoří, volně v přírodě neroste, ale pěstuje se na záhonech. Zpracováváme z ní šestiletý oddenek.

Působí proti kvasinkám a užívá se i při problémech se žaludkem, revmatologických potížích a alergiích, které se také při kvasinkových infekcích objevují.

Co ještě pomůže

Velmi dobrou prevencí, ale i doplňkem léčby je zvýšená konzumace cibule, česneku, křenu – tedy potravin, které jsou přírodními antibiotiky a působí i proti kvasinkám.

Grapefruitová jadérka také brzdí bujení kvasinek, bakterií, virů, používá se z nich hlavně extrakt.

Lichořeřišnice. Tato rostlina je také silné rostlinné antibiotikum, výborná je jak čerstvá do salátů, tak ve formě tinktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám