První horké nápoje s obsahem alkoholu spatřily světlo světa už v dobách, kdy procesem kvašení poprvé vznikl sám alkohol. Nejdelší tradici mají svařené víno a punč. Punč pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí - z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A protože v Indii se pět řekne "panč", Angličané si ho půjčili. Pozměnili jej na punch a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě. Horké víno se zase zrodilo na válečném poli. Zahřívali se jím prokřehlí vojáci v zákopech a nejspíš si jeho prostřednictvím také dodávali odvahu.
Dnes je nabídka horkých alkoholických nápojů nesmírně široká.
| Lavina - připravíte |
| 1 dílu Becherovky |
| 2 dílů červeného vína |
| 1 dílu vody |
| dílu citronové šťávy |
| a dílu medu nebo cukru |
| Vše zahřejte na 50-60 °C, ozdobte tyčinkou skořice a plátkem citronu a nechte působit. |
| Becherovka grog - připravíte |
| 4 cl Becherovky |
| 12 cl horké vody |
| cukr dle chuti |
| limetová sťáva |
| Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu. |
| Hot Irish - připravíte |
| 4 cl irské whisky |
| horká voda |
| limetová šťáva |
| třtinový cukr |
| plátek citronu na ozdobu |
| Irish Coffee připravíte |
| do kávy přidejte |
| 4 cl irské whisky |
| napěněné mléko |
| třtinový cukr |
| Lákavě na oko pak působí dozdobení zrnky kávy. |