Hlavní obsah

Anne Hathawayová: Pro mě je důležité brát lidi takové, jací jsou

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Femme fatale, osudová žena, je tajemná, svůdná, schopná svým šarmem až nadpřirozeně okouzlit muže a podmanit si je pro své cíle. A právě to se stane s těmi, kdo hrají s půvabnou Anne Hathawayovou (36) v novém thrilleru Ticho před bouří.

Foto: Bontonfilm

Anne Hathawayová v novém thrilleru Ticho před bouří.

Článek

V roli Karen se chce zbavit násilnického manžela a k tomu využije bývalého chotě Dilla Bakera, za kterým přijede na pohádkově krásný ostrov v Karibiku a žádá ho, aby jejího trýznitele vyvezl na své lodi s názvem Ticho před bouří na moře, zabil ho a tělo hodil žralokům.

Ten nejprve odmítá, ale výčitky a strach o společného syna udělají své a začne o návrhu přemýšlet. Co přinese následující vlna vášní, událostí a zvratů, lze jen stěží domyslet.

„To musíte vidět. Steven Knight vytvořil moderní noirový film pro dospělé, kteří se nebojí přemýšlet. Podle mě je strhující, erotický, temný, odvážný, inteligentní a plný rozporů,“ hýří chválou Anne Hathawayová.

Ticho před bouří Video: Bontonfilm

A co prozrazuje o své Karen? „Jsem ráda součástí provokativních filmů. Sama mám syna, líbilo se mi tedy zahrát si matku, která na první pohled působí něžně a mírně, ale uvnitř skrývá bojovnici.“

Není to jediná osudová žena této talentované herečky, za léta u filmu jich ztvárnila v různých podobách několik.

Zkusila si ji vlastně už ve své první úspěšné komedii Ďábel nosí Pradu (2006), kdy jako čerstvá absolventka prestižní vysoké školy Andy Sachsová postupně přeskočí zkušené zaměstnance a stane se nepostradatelnou asistentkou nejmocnější ženy módního průmyslu Mirandy Priestlyové v podání Meryl Streepové.

Foto: Profimedia.cz

S oscarovou Meryl Streepovou v povedené komedii Ďábel nosí Pradu.

Stejně tak mezi ně patří i svůdná volnomyšlenkářka Maggie v nekonvenční komedii Láska a jiné závislosti, pro kterou je objekt jejího zájmu, nedostudovaný doktor Jamie, ochoten udělat cokoliv. Ještě víc si ale vychutnala femme fatale v akčním krimithrilleru Temný rytíř povstal (2012), kde jako záhadná Selina Kyleová alias kočičí žena učaruje i Batmanovi.

„Tuhle postavu miluji, strašně jsem si ji užila. Moc ráda bych se v ní vrátila do dalšího příběhu Batmana. Miluji nejen kočičí ženu, ale i naprosto špičkový kostým, protože všechno na něm má smysl, ostatně stejně jako vše v Gothamu,“ tvrdí herečka.

A nejspíš se to Anne Hathawayové i vyplní, zvlášť teď, když je na obzoru další Batman (2020) s Benem Affleckem. Jako Selina Kyleová/kočičí žena totiž u filmových kritiků zabodovala na celé čáře. Ti napsali: „Anne v ní byla absolutní jednička, dívat se na ni byl požitek. Stavěla na odiv správné množství sexappealu, chytrosti a sarkasmu. V pokoře převzala štafetu po Michelle Pfeifferové a důstojně roli zvládla.” Přesto pro Anne Hathawayovou nebyla cesta mezi přední hollywoodské herečky jednoduchá.

Foto: Profimedia.cz

Jako záhadná Selina Kyleová alias kočičí žena v akční krimi Temný rytíř povstal.

Po drastickém a neúspěšném pokusu vzepřít se naivnímu image z romantických Deníků princezny (2001, 2004) brala každou nabízenou roli, jako například zpovykanou Alison v kultovní gangsterce Spoušť (2005). Jedna z dalších však pak byla ve výborném dramatu Zkrocená hora (2005).

A právě v ní jako královna rodea Lureen Newsomeová a manželka kovboje Jacka Twista v podání Jakea Gyllenhaala na sebe upoutala pozornost Meryl Streepové. Právě ona si ji pak prosadila do snímku Ďábel nosí Pradu (2006).

Dalším posunem v kariéře Anne byla těžkými traumaty postižená dívka, která po letech izolace přijíždí na svatbu své sestry v psychologickém dramatu Rachel se vdává (2008). Za vynikající výkon byla v šestadvaceti nominována na Oscara a začalo se o ní mluvit jako o seriózní herečce. Od té doby Anne posunuje laťku svého herectví stále výš, možná i proto, že jak říká, se nikdy nebála hrát vabank.

Anne není zajímavá jen jako herečka. Aktivně se zapojuje do veřejného života Ameriky, léta se angažuje za práva gayů, a to nejen proto, že jedním z nich je její bratr Michael.

„Pro mě je důležité brát lidi takové, jací jsou. Podporuji i další projekty. Jeden z nich investuje do vzdělávání a zdravotních programů pro mladé dívky v zemích třetího světa. Několik z nich jsem už navštívila a až Jonathan povyroste, plánuji cestu do dalších.“

Foto: Profimedia.cz

V Lásce a jiných závislostech (2010) vytvořila dvojici s Jakem Gyllenhaalem.

Svým občanským postojem tak nezapře rodinu. Narodila se v newyorském Brooklynu jako dcera známého právníka Geralda Hathawaye a herečky Kate. Rodina má irský a francouzský původ, ale v rodokmenu nechybějí ani američtí indiáni, což se na ojedinělé kráse Anne bezpochyby podepsalo.

Zatím největší herecký úspěch slavila v roce 2012, kdy ukradla daleko slavnějším kolegům představení muzikálu Bídníci, kde vytvořila postavu Fantine, za kterou dostala ve třiceti Oscara.

Upoutávka na film BídníciVideo: Bontonfilm

Má totiž vynikající soprán, který představila už s pěveckým sborem na vysoké škole, kdy několikrát koncertovala v proslulé Carnegie Hall. Na otázku, jestli zpívá i teď, odpověděla: „Říkám to s těžkým srdcem, ale tříletý Jonathan můj zpěv moc neoceňuje. Spíš mě nutí do písniček, které zpívá postavička Peppa Pig (Prasátko Peppa), což zase neuspokojuje mě, takže vlastně nezpívám. Se synkem si ale oba naštěstí vystačíme i jinak,“ dodává spokojeně atraktivní Anne Hathawayová, šťastná v manželství s hercem, producentem i úspěšným návrhářem šperků Adamem Shulmanem.

Může se vám hodit na Seznamu:

Víte, že…

  • Před náročným Tichem před bouří i po něm si užila role ve dvou komediích, a to jak narcistickou star v loňském snímku Debbie a její parťačky (2018), tak i špičkovou podvodnici v nové komedii The Hustle (2019).
  • Vloni spolupracovala s třemi sty dalšími ženami v Hollywoodu, které založily iniciativu nazvanou Time’s Up, která má ochránit ženy před obtěžováním a diskriminací. Znovu se postavila proti šikaně studentů gayů a proti nadvládě bílých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám