Hlavní obsah

Agnetha a Björn: ABBA, láska a dvě děti

Právo, Andrea Zunová

Byli mladí, krásní, úspěšní, a navíc se měli rádi. Agnetha Fältskogoyá a Björn Ulvaeus deset let tvořili polovinu světoznámé skupiny ABBA. Spolu pak prožili jedenáct let.

Foto: Profimedia.cz

ABBA: Björn, Agnetha, Anni-Frid a Benny

Článek

V roce 1968, kdy se poprvé setkali, už oba měli za sebou velké úspěchy na švédské hudební scéně. Tehdy osmnáctiletá Agnetha měla na kontě několik hitů, s jedním zářila na vrcholu švédské hitparády a Björn byl skladatelem a kytaristou populární skupiny Hootenanny Singers. V roce 1969 švédská televize natáčela show Spočítej šťastné chvíle, ve které oba účinkovali. Podle scénáře se setkali na kotvící lodi a tam Björn Agnethu poprvé políbil.

Začátek pohádky

Tento scenáristy napsaný počin měl s nadsázkou řečeno na svědomí vztah Agnethy a Björna. Ti dva spolu totiž začali chodit a posléze bydlet. Zanedlouho se také stali součástí nejúspěšnější švédské skupiny ABBA.

Hudební manažer Stig Anderson dostal nápad založit skupinu ze dvou párů, která by mohla uspět nejen ve Švédsku, ale i v celé Evropě. ABBA vznikla v roce 1972 a časem předčila manažerova očekávání. Agnetha (A), Björn (B), Benny (B) a Anni-Frid (A) byli nejen dokonalými interprety a hudebníky, ale i přáteli. Nakonec všichni se znali už před vznikem skupiny a Björn s Bennym měli na kontě několik společných skladeb.

Vše se vyvíjelo jako pohádkový příběh. Agnetha s Björnem se v roce 1971 vzali a při obřadu jim hrál na piano Benny. O dva roky později Agnetha porodila dceru Lindu Elin a s Björnem prožívali rodinné štěstí.

Své vztahové trápení vyjevili v jednom z nejpůsobivějších hitů skupiny – The Winner Takes It All

Dařilo se jim i na hudebním poli. V roce 1974 ABBA vyhrála soutěž Eurovize s písní Waterloo, dvojice Björn Ulvaeus a Benny Andersson chrlila jeden hit za druhým a s dokonalou souhrou hlasů Agnethy Fältskogové a Anni-Frid Lyngstademové se stali nejpopulárnější skupinou na světě.

Foto: Profimedia.cz

AGNETHA ASE FÄLTSKOGOVÁ

Bohužel soukromé štěstí dostávalo trhliny. Agnetha s Björnem se začali hádat. Vinna prý byla její žárlivost. Nutno dodat, že většinou opodstatněná. Neshodovali se ani na představách o budoucím společném životě. Agnetha chtěla co nejvíce času trávit s dcerou Lindou, Björn a zbytek kapely chtěli naopak nahrávat, koncertovat, cestovat po světě.

Trápení Agnethy se umocnilo v roce 1977, po narození druhého dítěte, syna Petera Christiana. Nedostatek času, který chtěla trávit se svými dětmi, vrozená stydlivost, strach z létání a ztráta soukromí způsobily, že si připadala jako štvanec.

V roce 1978 se manželé dohodli na odluce a v roce 1979 podali žádost o rozvod. Ten následoval o rok později. Přesto se Agnetha s Björnem dohodli a ujistili o tom i své fanoušky, že v rámci skupiny budou spolupracovat dál. Ani to však bohužel nemělo dlouhého trvání.

Své vztahové trápení vyjevili v jednom z nejpůsobivějších hitů skupiny – The Winner Takes It All (Vítěz bere vše, 1980). ABBA fungovala ještě dva roky, v roce 1982 skončila.

Už bez sebe

Björn se krátce po rozvodu začal na veřejnosti objevovat s novinářkou Lennou Källersjövou, která se v roce 1981 stala jeho druhou ženou. Má s ní další dvě děti. I po rozpadu skupiny ABBA dál spolupracoval se svým blízkým přítelem Bennym. Oba byli mj. koproducenty úspěšného filmu Mamma Mia! který na hitech kapely stojí.

Agnetha prožila několik krátkodobých vztahů. Do roku 1988 vydala tři sólové desky, pak se však rozhodla úplně stáhnout z veřejného života. Devadesátá léta pro ni nebyla příznivá. Po třech letech se rozpadlo její manželství s chirurgem Thomasem Sonerfeldem. V roce 1995 spáchala její matka sebevraždu skokem z šestého patra, o rok později jí zemřel otec.

Foto: Profimedia.cz

BJÖRN KRISTIAN ULVAEUS

Vrcholem všeho byl vztah s nizozemským řidičem vysokozdvižného vozíku, který ji tak dlouho pronásledoval, až s ním začala mít poměr. Když se s ním pak chtěla rozejít, obtěžoval ji tak vytrvale, že byl zatčen, uvězněn a posléze vyhoštěn ze Švédska.

Na veřejnosti se Agnetha začala opět objevovat až v roce 2004. O čtyři roky později došlo k fanoušky tolik očekávanému setkání všech čtyř členů skupiny ABBA. Stalo se tak na berlínské premiéře muzikálu Mamma Mia! K lítosti všech se však Agnetha odmítla vyfotografovat v původní sestavě. Nechtěla tím vyvolat mylné naděje, že by se skupina mohla dát dohromady, byť jen na společné vystoupení. S Björnem se sice vídají na oslavách svých dětí a společných vnoučat, ale těžko už k sobě najdou bližší cestu. Jejich pohádka skončila v roce 1980.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám