Hlavní obsah

Silvestrovské koktejly, které zpestří příchod nového roku

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bujaré oslavy a míchané nápoje k silvestru jednoduše patří. Připravili jsme pro vás hned několik tipů, jak si ozvláštnit večer a zároveň si doslova vychutnat příchod nového roku 2018. První dva recepty si pro vás připravil barman Radek Kvítek z podniku Black Sheep v Praze. Přesný postup naleznete ve videu u každého receptu.

Foto: Profimedia.cz

Oslavte příchod nového roku ve velkém stylu

Článek
Apple Pie on the rock
Suroviny: 2 cl Whiskey Fireball, 2cl vanilla vodka, 6cl jablečného džusu, špetka skořice, kůra z pomeranče
Postup: Ingredience postupně vložíme do šejkru, nakonec přidáme i kostky ledu. Vše důkladně promíchám. Koktejl nalejeme do sklenky s ledem. Na závěr sklenku ozdobíme kůrou z pomeranče.
Jack Frost
Suroviny: 1 cl cukrového sirupu, strouhaný kokos na krustu, 6 cl ananasového džusu, 4cl vodky, 2cl Blue curacao, 2cl smetany
Postup: Nejprve si připravíme sklenku. Na její okraj uděláme kokosovou krustu. Okraj sklenky potřeme pomerančem a ponoříme do kokosu. Poté všechny ingredience nalijeme do šejkru, přidáme kostky ledu a důkladně promícháme.
Cranberry Mule
Suroviny: 3 cl bezinkového džusu, 4cl zázvorového piva, 4cl spiced rumu, 1 cl cukrového sirupu, led, sušené brusinky na ozdobu
Postup: Plecháček si naplníme ledem a pak do něj postupně přidáváme všechny ingredience. Nakonec důkladně promícháme, ochutnáme a doplníme led po okraj plecháčku. Ozdobíme sušenými brusinkami.
Hruška se zázvorovou limonádou
Suroviny: 4 cl hruškovice Williams R. JELÍNEK, 25 cl zázvorové limonády, zázvor, kompotovaná hruška, led
Postup: Vysokou sklenici naplníme ledem, na který postupně nalijeme hruškovici Williams a zázvorovou limonádu. Nakonec ozdobíme zázvorem a kompotovanou hruškou.
Medový polibek
Suroviny: 2 cl Bohemia Honey, 2 cl Pear vodka R. JELÍNEK 2 cl sirup pomeranč / jablko, zázvorová limonáda (tonik) Dekorace: skořice celá, jablečno-hruškový špíz ochucený medem a skořicí
Postup: V šejkru promícháme Bohemia Honey, hruškovou vodku a sirup. Dolijeme zázvorovým tonikem a přelijeme do nízké sklenice na led. Na závěr do nápoje vložíme celou skořici a jablečno-hruškový špíz.
Bohemian Sour
Suroviny: 4 cl Slivovitz Kosher R. JELÍNEK 5 y. o. (5letá), 2 cl citrónové šťávy, 1 cl cukrového sirupu, 1 kávová lžíce vanilkového cukru, 2 cl vaječného bílku Dekorace: pomerančová nebo citrónová kůra a sušená švestka
Postup: Všechny ingredience dobře protřepeme v šejkru a přelijeme do nízké sklenice. Ozdobíme kůrou z citrusů a sušenou švestkou.
Johnnie Walker Red Label s colou
Suroviny: 25 ml Johnnie Walker Red Label, 75 ml coly, limetka
Postup: Naplňte vysokou sklenku kostkami ledu a přidejte 25 ml skotské whiskey. Přilejte 75 ml coly a na závěr ozdobte limetkou.
Scotch & Lemonade
Suroviny: 115 ml Johnnie Walker Red Label, 175 ml citrónové limonády, citrón na ozdobu
Postup: Abyste předešli přehlcení chutí, dejte si pozor na správné dávkování. Náležitě odměřenou dávku whisky smíchejte v doporučeném poměru s citronóvou limonádou. Hotový koktejl podávejte ve sklenici naplněné ledem a ozdobené plátkem citrónu, kterým pro ozvláštnění můžete drink zastříknout.TIP: Pozvedněte váš koktejl na vyšší úroveň a místo kupované limonády použijte domácí citronádu. Postačí na ní šťáva z citrónů, voda a cukr. Ingredience navíc můžete kombinovat podle své chuti. Sami tak ovlivníte, jak kyselou, nebo sladkou limonádu budete mít.
J.W. Red Label & Grapefruite
Suroviny: 50 ml Johnnie Walker Red Label, 120 ml grapefruitového džusu
Postup: Do vysoké sklenice si připravte led. Postupně přidejte odměřenou dávku whisky a grapefruitový džus. Obsah sklenice dobře promíchejte a můžete podávat.
Baileys Chocolat Luxe na ledu
Suroviny: 50 ml Baileys Chocolat Luxe, 3 kostky ledu Na ozdobení: malina
Postup:  Do skleničky na vysoké nožce dáme tři kostky ledu, přelijeme likérem a ozdobíme čerstvou malinou. Krouživým pohybem lehce promícháme, servírujeme a vychutnáváme.
Baileys White Russian
Suroviny: 50 ml Baileys Original Irish Cream, 25 ml Smirnoff vodky, 12,5 ml kávového likéru, 75 ml mléka, led
Postup: Do skleničky nasypte pár kostek ledu, přidejte postupně likér Baileys, vodku a kávový likér. Nakonec vše přelijte mlékem. Důkladně zamíchejte a ozdobte např. koktejlovou třešničkou. Vychutnejte si lahodnou sametovou chuť.
Baileys Chocolatini
Suroviny: 75 ml Baileys Original Irish Cream, 25 ml Smirnoff vodka, čokoládový sirup, led
Postup: Nalijte do koktejlového shakeru Baileys Original, vodku, čokoládový sirup, vhoďte ještě pár kostek ledu a vše dobře protřepejte. Až bude tekutina hedvábně jemná, nalijte přes sítko do koktejlové sklenice a ozdobte hoblinkami čokolády. Nyní si můžete vychutnat svůj čokoládový sen.
Jahodové daiquiri
Suroviny: 40 ml Captain Morgan White Rum, 10 ml čerstvé limetové šťávy, 15 ml cukrového nebo jahodového sirupu, 5-7 ks čerstvých jahod, jahody a limeta na ozdobení, drcený led
Postup: Všechny suroviny nadávkujte do mixéru, přidejte drcený led a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Přelijte do sklenice a ozdobte čerstvými jahodami a limetkou.
Cranberry Kiss
Suroviny: 25ml Captain Morgan Original Spiced, 70ml koktejlu Tom Collins – smíchejte 3,5 cl ginu, 2 cl čerstvé citronové šťávy a 1,5 cl cukrového sirupu, 70 ml brusinkového džusu, 1 plátek citrónu, led
Postup: Všechny připravené tekuté přísady přelijte do míchací sklenice naplněné ledem a pořádně promíchejte. Nalijte do vyšší skleničky a ozdobte plátkem citrónu. Tip: Cukrový sirup si hravě připravíte i doma. Stačí smíchat vodu a krystalový cukr (na 0,5 litru 600 g cukru) a na mírném plamenu nechat rozpustit. Poté zvyšte teplotu a za občasného míchání vařte 5 až 8 minut. Po celou dobu sbírejte pěnu tvořící se na povrchu. Nechte vychladnout.
Bavorák
Suroviny: 2 dl Fernetu Stock Originál nebo Fernetu Stock Citrus, 6 dl Toniku dle vašeho výběru, ½ citronu, led
Postup: Vysokou sklenici naplňte ledem. Přes led nalijte 0,5 dl (většího panáka) vybraného druhu Fernetu Stock a vše zalijte 1,5 dl oblíbeného toniku. Vložte plátek citrónu a promíchejte.
Tančící brusinky
Suroviny: Bohemia sekt Prestige Chardonnay, sušené brusinky
Postup: Do sklenky nalijte sekt a následně do ní vložte několik kusů sušených brusinek, které je ale nutné před vhozením do nápoje propláchnout vlažnou vodou. Brusinky díky bublinkám neleží na dně, ale tzv. vesele tančí po skleničce.
Růžová planeta
Suroviny: 1 dcl Bohemia Sektu brut, 25 ml jahodového likéru, 60 ml jahodového pyré, 15 ml citrónové šťávy, 1 lžička cukru, led
Postup: Do sklenice na bílé víno nalijte 25 ml jahodového likéru a přidejte lžičku cukru. V další nádobě smíchejte jahodové pyré, citrónovou šťávu, přidejte trochu ledu a vše slijte do vinné sklenice. Nakonec nalijte decilitr šampaňského nebo sektu. Skleničku vyšperkujte, třeba jahodami nakrájenými na polovinu. Růžovou planetu podávejte s krátkým brčkem.
Koktejl Desátá
Suroviny: Bohemia Sekt Prestige brut, maliny
Postup: Do míchací sklenice vložte čtyři maliny a důkladně je rozmačkejte. Poté přilijte sekt a promíchejte lžící. Přelijte do štíhlé sklenice typu flétna, ozdobte čerstvými malinami a mátou. Pak už si jen vychutnejte jedinečný koktejl.
Pražský sexík
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 2 cl Dynybyl Griotte, 2 dl pomerančového džusu, 1 cl grenadiny (možno nahradit libovolným červeným sirupem)
Postup: Všechny ingredience postupně nalijte do skleničky na led. Možno ozdobit plátkem pomeranče.
Ananasová chladivka (pro 10 lidí)
Suroviny: 10 pohárků citrónové zmrzliny, 120 g ananasu, 50 g třešní z kompotu, 0,6 dl Dynybyl Griotte, ¼ l sektu, ideální je Bohemia Sekt brut, 250 ml smetany ke šlehání
Postup: Ananas nakrájejte na kostičky a čtvrtinu dejte stranou. Zbytek zamíchejte do citrónové zmrzliny společně s vypeckovanými třešněmi. Dobře vychlazené pohárky na šerbet vypláchněte likérem Dynybyl Griotte a skleničky do poloviny naplňte zmrzlinou. Dolijte Bohemia Sektem brut a ozdobte šlehačkou a zbytkem ananasu.
Canchanchara
Suroviny: 50ml Havana Club 7aňos, 25ml limetová šťáva, 25ml medová voda ozdoba: 1/8 limeta
Postup: Do šejkru přidáme všechny ingredience, dobře je promícháme a poté nalijeme do nízké širší sklenice s ledem. Ozdobíme osminkou limetky.
Basil Babo
Suroviny: 50ml Havana Club Especial, 20ml limetkové šťávy, 20ml jablečného džusu, 10ml cukrového sirupu, zázvorové pivo, 5 lístků bazalky
Postup: Bazalkové listy pomačkejte v ruce a vložte do koktejlového šejkru. Přidejte Havana Club Especial, cukrový sirup, jablečný džus, limetkovou šťávu a kostky ledu. Protřejte po dobu 30 sekund. Vysokou sklenici naplňte ledem, zalijte koktejlem z šejkru, doplňte zázvorovým pivem a ozdobte lístky bazalky.
Ballantine’s Tokyo
Suroviny: 40 ml Ballantine’s Finest, 40 ml čerstvého jablečného džusu, zázvorová limonáda, plátek citronu
Postup: Nalijte whiskey a jablečný džus do sklenice, poté naplňte sklenici ledem. Postříkejte zázvorovou limonádou a ozdobte kouskem citronu.
Ginger Rain
Suroviny: Mattoni perlivá, 1 limetka, 1 cl zázvorového sirupu, 1 lžíce zázvorové marmelády, 2 cl limetkového džusu Cordial
Postup: Do jednoduché větší sklenice vymáčkněte celou limetu, nadávkujte zázvorový sirup, zázvorovou marmeládu a limetkový džus Cordial, doplňte drcený led a důkladně promíchejte lžící. Zalijte perlivou minerální vodou Mattoni, již jen lehce promíchejte a ozdobte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám