Hlavní obsah

Mamince s postiženou dcerou se rozpadá dům nad hlavou

Rakvice

Dvacet let bydlí paní Vlaďka s postiženou dcerou Dominikou v domě v Rakvicích na jižní Moravě. Nedávno bohužel zemřel tatínek, který se snažil dům udržovat ve stavu vhodném k bydlení. Nyní zoufalá maminka rozprodává, co jde, aby naspořila na opravu a rekonstrukci bezbariérového bydlení, aby dům dceři vyhovoval.

Domov je v současném stavu pro Dominiku a Vlaďku nevyhovujícíVideo: Novinky

 
Článek

Vlaďka je na devatenáctiletou Dominiku sama. Ta se narodila předčasně s diagnózou dětské mozkové obrny. Má mentální retardaci a je upoutaná na invalidní vozík. Obě ženy žily v domě s Vlaďčiným tatínkem, Dominičiným dědečkem. Ten ale bohužel před pár měsíci zemřel.

Honza trpí těžkou formou autismu a vyžaduje speciální péči, do budoucna mu může pomoci nové centrum

Styl

Dceru už sotva unese

Veškeré šrámy na starém domě do té doby opravoval on a také se podílel na péči o postiženou vnučku. Teď je na to mladá maminka sama a síly jí nestačí.

„Dům je pro dceru nevyhovující, s vozíkem do spousty dveří ani neprojedeme a nejhorší je koupelna, tam vedou schody, musím proto dceru pokaždé nosit,“ vysvětluje maminka s tím, že dcera se dost vytáhla a také přibrala, takže už má s bolavými zády problém ji unést.

„Kolikrát se už bojím, abych ji neupustila,“ přiznává.

Foto: Novinky

Dominika už je na maminku velká a těžká.

Chybí věnce

Navíc do domu zatéká v kuchyni a na chodbě, vlhne. Dle slov Vlaďky chybí domu věnce, které jsou nepostradatelnou součástí všech zděných staveb. Jsou jedním ze zásadních prvků zajišťujících spolu s příčnými ztužujícími stěnami a stropy prostorovou tuhost stavby.

Přenášejí vodorovná zatížení ze střešní konstrukce do příčných ztužujících stěn, zajišťují stabilitu vysokých a dlouhých stěn, vyrovnávají nerovnoměrné sedání stavby a zamezují vzniku trhlin ve zdivu.

Vlaďka se s pomocí přátel snaží domek opravovat. Když je Dominika ve stacionáři, ona chodí na různé brigády, rozprodává, co jde, a to včetně části pozemku a stodoly, a peníze ukládá na účet určený k rekonstrukci domu.

Do této situace se také vložil místní spolek, nezisková organizace S nadějí - Cum Spe, který pro rodinu zřídil nejen veřejnou sbírku.

Foto: Novinky

Do domu zatéká.

Rozprodává majetek

„Zajistili jsme provizorní ošetření střechy, aby nebyly tak velké průsaky vody, vytvořili jsme veřejnou sbírku, spustili jsme Aukro, kde lidé mohou zakoupit různé dary a tím rodině pomoci,“ řekla Novinkám místopředsedkyně spolku Hana Hykšová.

Číslo veřejné sbírky je: 2002252200/2010.

„Nevím, kolik tohle všechno bude stát, ale doufám, že se nám podaří vybrat dost, abychom to tu opravily, aby se nám tu dobře žilo. Teď mám strach, že jednou půjdeme spát a spadne nám barák na hlavu. Všem, kdo se nám snaží pomoci, velmi děkuji,“ říká na závěr maminka Vlaďka.

Reklama

Výběr článků

Načítám