Hlavní obsah

Věrné kopie novorozeňat jako terapie i náhradní sourozenci

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narůžovělé tváře, jemné štětinky řas a plné rtíky. Na první pohled jsou panenky Reborn k nerozeznání od opravdových novorozeňat. Na rozdíl od klasických panenek ale neslouží ke hraní, nýbrž jako terapie pro rodiny, které o dítě přišly, nebo jako náhradní sourozenec do rodin s jedináčkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Některé íránské rodiny si místo dětí pořizují panenky, které vypadají jako novorozenciVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiadvacetiletá Maryam Aghayeeová z Íránu začala navrhovat realisticky vypadající panenky jako své hobby. Pečlivě modelovala silikonové obličeje a po dokončení je oblékala do roztomilých oblečků, aby vypadaly co nejživěji.

Panenky měly okamžitý úspěch a již po dokončení teprve druhé se začali množit zájemci o svoji vlastní panenku.

„Mnoho zákazníků kupuje moje panenky proto, že mají jen jedno dítě, které se dožaduje sourozenců. Rodiče svým dětem pak tyto panenky dávají, aby se o ně staraly a přestaly si stěžovat,“ říká Aghayeeová pro agenturu Reuters.

Panenky se skutečným obličejem jsou hit

Styl

Mnoho rodin v Íránu si totiž z ekonomického hlediska může dovolit pouze jednoho potomka. „Zvyk mít jedno dítě je do značné míry způsoben výdaji a ekonomickou situací v naší zemi. Mnoho rodičů si ale neuvědomuje, že skutečného sourozence nelze takto nahradit,“ dodává Aghayeeová.

Panenky lze využít také jako terapii truchlícím rodinám, které přišly o miminko, nebo matkám, které se vyrovnávají se ztrátou svého dítěte. Psychologové a odborníci se shodují, že je zcela běžné, že rodiny hledají jiné způsoby, jak zaplnit prázdnotu po dítěti. Někteří lidé se uchylují k pořízení domácích mazlíčků, jiní volí neobvyklejší metody, jako jsou panenky.

Podle posledních statistik z íránského ministerstva zdravotnictví bude Írán v příštích 30 letech zemí s nejstarším obyvatelstvem na světě. Deset procent íránské populace jsou starší lidé, přičemž populační růst klesl pod jedno procento, uvedla místní média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám