Hlavní obsah

Rodiče by neměli dětem zakazovat alkohol

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako šílená rada, ale odborníci radí rodičům, aby své děti učili pít. Měli by jim dovolit například sklenku vína nebo piva k večeři. Jen tak lze předejít tomu, že děti budou experimentovat s alkoholem s kamarády, což může mít neblahé následky. "Zakazovat alkohol dětem je to nejhorší, co mohou rodiče udělat," míní profesor Mark Bellis.

Článek

Podle odborníků z Liverpoolské univerzity by měli rodiče dovolit svým dětem pivo a víno. Sníží tak výrazně pravděpodobnost, že se jejich potomci vydají za alkoholem na místa jako jsou bary, kluby nebo parky.

Průzkumy dokazují, že ve věku mezi patnáctým a šestnáctým rokem pije alkohol devět z deseti teenagerů. Z nich pak čtyřicet procent na mejdanech, diskotékách a večírcích, čtvrtina pije pravidelně a polovina dokonce na veřejných místech.

"S láskou k alkoholu se člověk nenarodí. Je dána výchovou. V patnácti letech dnes pije alkohol většina mladých lidí a naše studie prokázala, že ti teenageři, kteří se nebojí napít alkoholu před rodiči, se pak vyhýbají nejnebezpečnějšímu pití s kamarády," uvedl autor studie, profesor Mark Bellis.

Podle jeho názoru jsou ve výuce dětí, jak pít alkohol, nejdále národy ve Středomoří. Tamní rodiče totiž pijí alkohol k jídlu a nezakazují to ani svým dětem.

Reklama

Související články

Když mé dítě bere drogy

Drogy - jeden z největších strašáků rodičů dospívajících dětí. Alkohol a cigarety paradoxně nejsou problém, děti je poprvé nejčastěji okusí přímo z rukou svých...

Šestnáctiletá dívka se přiotrávila alkoholem

O tom, že oslavy nemusí končit jen bujarým veselím se ve čtvrtek přesvědčila šestnáctiletá dívka z Bruntálu, která se opila takovým způsobem, že ji musela...

Výběr článků

Načítám