Hlavní obsah

Matky tráví průměrně pět měsíců svého života praním prádla

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V době automatických praček praní prádla nezabere tolik času, jako v dřívějších dobách. Přesto podle nejnovější studie praní a s tím související činnosti oberou každou ženu - matku o pět měsíců jejího života.

Článek

Po narození dítěte se pro ženu změní hned několik věcí a jednou z nich je i větší zápřah, co se týká praní prádla. Díky potomkovi se množství prádla i několikrát znásobí a ženy si tak mnohdy připadají, že nic jiného nedělají, než jen perou.

Ano, z velké části za ně udělá práci automatická pračka, přesto podle průzkumu žena přípravou a činností po praní stráví 26 minut při každém zapnutí pračky. V průměru přitom ženy perou až šestkrát týdně.

Samozřejmě do tohoto času je počítán nejen čas nandání prádla do pračky a vyndání, ale i například prohledávání kapes, párování ponožek, hledání prádla pod postelí či gaučem apod.

Takže než dítě dosáhne 18 let věku a osamostatní se, stráví ženy praním 137 dní, což je téměř pět měsíců.

Mnoho času zabere i žehlení

"Většina maminek vám řekne, že snad nic jiného nedělá, než jen pere. A aniž by si to uvědomovaly, je tomu skutečně tak. Je skutečně ohromující, kolik času jim to zabere," vysvětluje pro Daily Mail mluvčí společnosti ecozone.com, která při průzkumu vyzpovídala 4 400 matek.

Kromě praní pak ženy stráví i v době výborných pomocníků - sušiček až 55 minut týdně žehlením.

Z průzkumu ještě vyplynulo, že ženy vlastně ani neumí dobře ovládat své pračky, případně sušičky. Nečtou návody a tak ze svých pomocníků mnohdy ani to nejlepší nedostanou. Dokonce více jak polovina žen prý pere na špatné programy a tak navíc i prádlo někdy musí vyprat dvakrát za sebou, aby bylo skutečně čisté.

Každá šestá žena pak občas omylem vypere i již jednou vyprané prádlo, aniž by ho někdo nosil či zašpinil.

Reklama

Související témata:

Související články

Povolání: Hospodyně na plný úvazek

Milena Moulisová vychovává sama desetiletou dceru. Je šikovná, pracovitá, a přesto přišla o místo. Na úřadu práce jí nabídli rekvalifikační kurz pro hospodyně....

Výběr článků

Načítám