Hlavní obsah

Kemp versus babička aneb Proč dětem letní tábory svědčí

Novinky, das

Letní prázdniny jsou již za dveřmi, přesto někteří rodiče stále váhají, kam své děti během tohoto období umístí. Jednou z možností jsou i letní tábory, které však v řadě rodičů vzbuzují strach a pochybnosti, a tak své ratolesti raději svěřují do péče prarodičů. Ve skutečnosti může být tábor pro děti a často i rodiče mnohem přínosnější.

Foto: Profimedia.cz

Děti se na táboře naučí větší samostatnosti, ohleduplnosti i týmové spolupráci.

Článek

Velkou předností letních táborů či kempů je, že se odehrávají většinou někde venku v přírodě či na nejrůznějších sportovištích. Děti si tak odpočinou od moderních technologií a každý den stráví aktivně někde venku. Zároveň se zde naučí bez dozoru rodičů větší samostatnosti, ohleduplnosti i týmové spolupráci, což je pro jejich zdravý vývoj velmi důležité.

Samozřejmě určité míře samostatnosti se děti mohou naučit i u své babičky, ovšem velmi záleží na jejím postoji. Pokud je babička úzkostná a dítě se bez jejího doprovodu nehne z místa, je to špatně. Tak jako je špatně, když většinu prázdnin dítě prožije zavřené doma u počítače či televize, ale také bez party vrstevníků.

Vše je tedy dobré posuzovat individuálně. Pokud se dítě k babičce těší, zvlášť má-li tam i své kamarády, není důvod je k babičkám neposílat. Problém většinou nastává, když pobyt u prarodičů dítě vnímá jako trest či naprostou nudu, ale i možnost naprosté svobody, kdy si může dělat, co chce.

Jaké tábory upřednostnit

Trendem současnosti jsou pobyty s nejrůznějším zaměřením, jako jsou např. jazykové, umělecké (taneční, výtvarné, dramatické) nebo sportovní kempy, zaměřené buď na jeden konkrétní sport, případně na různé sportovní aktivity.

Novinkou posledních let jsou pak tábory inspirované filmy, fantasy literaturou nebo počítačovými hrami. To je mimochodem skvělá příležitost, jak motivovat k odjezdu děti, které se jen s těžkým srdcem odloučí od počítače.

Pokud jede dítě na tábor, který je zaměřený na aktivitu, jež dítě nezajímá, či ještě hůře nemá ji rádo, pobyt dítěte na takovém táboře může být pro něj velmi nepříjemný a někdy až traumatizující. Ani to ale nemusí být pravidlem, některé děti se i z takových táborů mohou vrátit nadšené, už jen proto, že je pro danou věc nadchl kolektiv.

Vždy je ale lepší, když jej nejprve s danou aktivitou seznámí nejprve rodiče, a to tak, že si ji všichni dohromady vyzkoušejí, a pak na základě toho učiní rozhodnutí.

Tipy na letní tábory a kempy
Pobytové jazykové tábory v Barokním statku Benice plné zábavy v cizím jazyce. Zvolit si můžete tábor v angličtině, němčině nebo francouzštině. Více na http://www.jipka.cz/jazykove-tabory/pobytove-jazykove-tabory.
Sportovní kemp Hesu Zuzky Hejnové v Sušici je určen nejen malým atletům, ale i milovníkům pohybu jako takového. Děti zde vedou zkušení trenéři - program je sestaven tak, aby se v něm našel úplně každý. Kromě atletiky zde na děti čekají nejrůznější hry, výlety na kole, kolečkové brusle, turistické výlety a mnoho dalšího. Kempu se navíc mohou zúčastnit i dospělí, pro které bude připraven také celodenní program. Na kempy přijede i samotná Zuzka Hejnová. Více na http://www.hesu.cz/kempy.
Letní dětské tábory Dětí bez hranic jsou oblíbené a veselé tábory "bez hranic" s dlouholetou tradicí. Během tábora děti zažijí mnoho dobrodružství a zábavy v přírodě, spoustu soutěží, výletů, her, diskoték, koupání a dalších nezapomenutelných zážitků. Více na https://www.detibezhranic.cz/letni-tabory/.
Letní tábory Oko nabízejí hned několik druhů táborů - od klasického, přes adrenalinový, tvořivý, po sportovní či taneční ... Více na http://www.tabor-sopka.cz/letni-tabory.
Pokud nemáte žádný tip či doporučení a váháte, kde vybrat správný tábor, navštivte webové stránky www.tabory.cz či www.cesketabory.cz. Tady lze najít letní tábory podle krajů, tematického zaměření nebo třeba vybavení táborové základny.

Jak minimalizovat stesk

Stesk po rodičích je v určitém věku přirozený, zvlášť když děti na tábor nejedou se sourozencem či alespoň velkým kamarádem. Ale i samy to velmi dobře zvládnou. Rodiče by ale měli vědět, že velmi záleží i na jejich přístupu. Pokud se s nimi budou loučit s úzkostí, tyto pocity na ně přenesou. Pokud budou optimističtí a pozitivní, i pro dítě bude všechno jednodušší.

Ideální je dětem nedávat na tábor mobil. I proto jsou na mnohých táborech zakázané. Jde o to, že není dobré pro dítě jednak mít možnost kdykoli rodičům zavolat, protože tím se pocity stesku jen prohlubují, ale také odpoutávají jejich pozornost od ostatních aktivit.

Zároveň u některých závislých dětí na sociálních sítích či hrách může nastat problém i v noci. Děti totiž na mobilu dohánějí vše, co nestihly přes den a tak málo spí a přes den jsou unavené, nepozorné a hrozí jim i mnohem více nějaké zranění apod.

Proto je mnohem lepší, zejména pro menší děti, časté psaní dopisů a pohledů, ideálně obden. Pokud je stesk opravdu velký, je důležité dětem vysvětlit, že odloučení od rodičů má omezené trvání a skončí s koncem tábora.

Při smutcích dětí hrají také velkou úlohu samotní vedoucí, kteří, pokud vymyslí dostatečně zajímavé a plnohodnotné aktivity, tím velmi rychle zaměří pozornost dětí na něco jiného a ty pak tolik na rodiče nemyslí. Musí ale dostat prostor, což dost dobře s rodiči na telefonu nelze.

Příměstské tábory

Další výbornou variantou jsou příměstské tábory, kam děti docházejí každé ráno a mají zde celodenní program, přičemž večer odcházejí domů. Rodiče mají stále z čeho vybírat.

Příměstských táborů je dnes víc než pobytových, jejich obliba mezi rodiči a dětmi vzrůstá i přesto, že finančně vyjdou dráž a organizačně jsou pro rodiče náročnější.

Tipy na příměstské tábory
Sportovní příměstské tábory Pohybové akademie se zaměřením na atletiku v Praze a okolí pro děti od 5 do 14 let. Dětem se budou věnovat zkušení trenéři z Fakulty tělesné výchovy a sportovních klubů. Maximální počet dětí na jednoho trenéra je 12. Více informací na http://www.pohybova-akademie.com/primestsketabory2018.html .
Letní příměstské tábory v Pardubicích, Hradci Králové a Praze. Tematický program pro děti, rodiče mají široký výběr nabídky pro své potomky, podle jejich zájmů se mohou rozhodnout, na který týden a kam své ratolesti přihlásí. Více na http://detskeprazdniny.cz.
Příměstské tábory Věda nás baví v Brně, Praze a dalších městech pro děti od 6 do 12 let jsou plné zajímavých pokusů, exkurzí, aktivit a nových zážitků. Více na https://www.vedanasbavi.cz/primestske-tabory-uvod.
Jedinečné dopolední sportovní kempy pro děti od 4 do 10 let Monkey´s Harfa - od 8:30 do 13:00 h, více na www.monkeysgym.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám