Hlavní obsah

Kdy dítěti pořídit první mobil

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále častěji si rodiče pokládají otázku, kdy mají svému potomkovi pořídit první mobilní telefon. Kdy je ta vhodná doba? S nástupem do školy, dřív či později? Děti rozhodování neusnadňují, protože jsou samy stále častěji už v předškolním věku konfrontovány s vrstevníky, kteří svůj mobil už mají, a tak ho chtějí také.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče nejčastěji chtějí koupit první mobil svému dítěti, až bude ve věku mezi 10 a 12 lety.

Článek

Každá rada je v tomto směru drahá. Záleží opravdu jen na rodičích. Zřejmě nejvhodnější doba pro jeho pořízení je ta, kdy se dítě začne osamostatňovat. Když do školy a ze školy chodí bez dospělého doprovodu, když samo navštěvuje zájmové kroužky či chodí bez rodičů ven, je dobré mobil pořídit, ale zároveň jasně stanovit pravidla pro jeho používání.

To potvrzuje i před časem zveřejněný průzkum společnosti Telefónica, podle kterého nejvíce rodičů (téměř 45 %) plánuje koupit či koupí první mobil svému dítěti, až bude ve věku 10–12 let. Překvapivé je, že podle více než desetiny rodičů (10,6 %) by vlastní mobil měly mít předškolní děti, tedy tří- až šestileté. To možná souvisí s tím, že malé děti mobil dostávají do ruky, aby se zabavily. Dospělí jim totiž rádi půjčí svůj mobil, aby měli klid.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče by si měli uvědomit, že časté hraní s dotykovými mobily či tablety může jejich potomkům ublížit. U malých dětí totiž může dojít k poškození správné funkčnosti prstů a rukou. Protože při manipulaci s dotykovými přístroji dítě používá jen některé prsty, dochází k nedostatečnému budování svalové hmoty.

Podle doporučení americké pediatrické akademie, které vydala před časem, by předškolní dítě nemělo trávit s těmito přístroji více než dvě hodiny denně. Děti do dvou let by pak s nimi neměly přijít do styku vůbec. A veškeré vymoženosti jako televize, mobily či počítače by pak měly mít trvalé místo mimo dětský pokoj.

Anketa

Kdy je vhodné pořídit dítěti první mobil?
už v předškolním věku
1,8 %
s nástupem do školy
60,1 %
na druhém stupni základní školy
31 %
později
2,1 %
nikdy, mobil dítěti do ruky nepatří
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5265 čtenářů.

Reklama

Související články

Nevidomí bojují o právo adoptovat dítě

Chtějí nabídnout péči a lásku dítěti, jehož biologičtí rodiče se o něj nemohou nebo nechtějí starat. Do cesty se ale manželům Peterkovým postavili úředníci,...

Výběr článků

Načítám