Hlavní obsah

Jaké množství dárků je pro děti dostačující a proč je důležité plnit skutečná přání

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rodič touží svému dítěti udělat radost a tak nakoupí řadu dárků, že samy děti nevědí, co s nimi. Podle psychologů je to ale velká chyba. Děti by podle nich měly dostat dárků jen pár a vždy si uvědomovat, že na ně nemají žádný nárok. Učí se tak skromnosti a lze jim posléze mnohem lépe vysvětlit, že nikdy není tolik peněz, aby šlo pořídit vše, co si člověk přeje.

Foto: Profimedia.cz

Děti si dokážou plně prožít 3-5 dárků.

Článek

„Rodiče mají tendenci splácet dětem dluh, že jsou od rána do večera v práci. Dělají to tím, že jim kupují hodně dárků. A pak většina rodin říká, že mají doma plyšáků, že by s nimi mohli dláždit chodníky. Děti si s nimi ale vůbec nehrají. Dětem by přitom stačila často desetina věcí, které pod stromečkem naleznou," upozorňuje psycholog Jeroným Klimeš.

Pro děti je přirozené, že by chtěly celou hračkárnu. „Chtějí si povídat a snít bez hranic. Zároveň jsou schopny přijímat hranice a cítí se pak bezpečně. Děti si dokážou plně prožít 3-5 dárků. Rychle je rozbalí a přidají na hromadu. Když si dáte dopředu limit dárků pro každého, bude vám v tom volněji, budete spokojenější. A děti si s dárky více vyhrají,” radí Iva Kyselá z Akademierodicovstvi.cz.

Splnit i přání, která dle rodičů nemají smysl?

Děti o svých přáních a touhách často povídají. U malých dětí je to podpořeno všudypřítomnou reklamou nebo tím, že věc - hračku vidí například u kamaráda. Užitečným rituálem je psaní dopisu Ježíškovi. Podle dárků zjistíte oblast, která je právě u vašeho dítěte in, jaké zájmy má (touha zkoumat - malý chemik, mikroskop), a co si chce odzkoušet (kytara).

Připojte se a zkoumejte: Co dítě na hračce láká? U koho jí vidělo? Pokud máte pocit, že chce vaše dítě, viděno vašima očima, úplnou hloupost, zkuste si na chvíli představit, že má vaše ratolest jiné vnímání světa. To, co je pro vás hloupost, váš syn nebo dcera “nutně potřebuje”. Když mu to budete necitlivě rozmlouvat, nabouráte důvěru mezi vámi a respekt k němu.

„Není potřeba splnit každé přání, důležitější je přijmout, že v hlavě vašeho dítka se přání urodilo a povídat si o tom,” nabízí vysvětlení Iva Kyselá. V praxi to znamená, aby dítě aspoň jeden dárek z vánočního seznamu pod stromečkem našlo.

„Vybavují se mi Vánoce před mnoha lety, když si tehdy asi osmiletý syn přál od Ježíška kočárek s panenkou. Byla jsem malinko v rozpacích, zda mu přání splnit, a v hlavě se začaly rojit otázky. Opravdu mám dát klukovi takto nezvyklý dárek? Nebylo by lepší to přejít a obdarovat ho jenom legem a auty? Není nějaký divný? Nakonec přirozená víra v chlapce i sebe, že je to tak v pořádku, zvítězila. Syn dostal auta i panenku v kočárku (kočárek poděděný, tušili jsme, že bude asi na chvíli). Šťastný syn pak ve střeše kočárku vystříhal díry, aby miminko vidělo, a technicky ho celý vylepšil. V některých povánočních dnech s ním hrdě vyjel na procházku. Byl šťastný, odžil si svoji touhu zahrát si na tátu a mámu, dočkal se respektu od nás a svého naplněného přání. Časem kočárek i panenku odložil,” vypráví Kyselá.

Pozor na očekávání

Pokud zahrnete děti i dárky, které v dopise Ježíškovi nebyly, pak buďte připraveni i na to, že je děti nepřijmou s větším nadšením, tak přijímají jen svá skutečná přání. Vše ostatní mohou v podstatě přejít. V takovém okamžiku ale nesmíte být smutní či naštvaní, ani dítěti jakkoli naznačovat, že své nadšení neprojevilo dostatečně a že tedy není dostatečně vděčné.

Při výběru dárků poslouchejte svou intuici a selský rozum a nenechejte se převálcovat vzorci z vaší původní rodiny, které vám už dnes nesedí, a marketingem. Jaké Vánoce si uděláte, takové je budete mít.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím potěšit dívky pod stromečkem

Lámete si hlavu, čím potěšit holčičky pod stromečkem? Pak máme právě pro vás hned několik tipů. Základním orientačním vodítkem pro výběr dárků by neměl být...

Jaké vánoční dárky zabodují u kluků

Nevíte si rady, čím potěšit své nejmenší pod stromečkem? Zda upřednostnit hračky, nebo volit raději něco užitečnějšího? Podle odborníků je dobré nalézt zlatý...

Výběr článků

Načítám