Hlavní obsah

Chození na nočník by se nemělo zbytečně oddalovat, tvrdí lékaři

Novinky, Dana Sokolová

Každý rodič z vlastních zkušeností ví, že přechod z plenek na nočník vyžaduje čas a patřičnou dávku trpělivosti. Podle lékařů by však rodiče tento čas neměli zbytečně oddalovat a začít učit děcko na nočník již v 18 měsících a ne až ve 2 letech, jak je dnes zvykem. Předejdou tak řadě problémů.

Foto: Profimedia.cz

Dítě by se mělo učit chodit na nočník nejdéle v 18 měsících.

Článek

Podle kanadských lékařů vede oddalování učení na nočník k častému pomočování dětí v předškolním věku dítěte a k bolestivým infekcím močového měchýře.

"Děti, které se učí chodit na nočník až ve dvou letech či později, nemají dostatek času naučit se správně ovládat svůj močový měchýř před tím, než začnou chodit do školky," vysvětlují lékaři a dodávají: "Kromě pomočování se v plenách děti nenaučí ani správně vyprázdnit svůj močový měchýř, proto i posléze trpí bolestivou infekcí způsobenou tím, že dlouho zadržují moč apod."

Jejich tvrzení potvrzují i vědci z University of Albert, jež se zaměřili na již publikované vědecké studie týkající se pomočování dětí. Podle nich děti, které používaly plenky příliš dlouho, častěji trpí inkontinencí močového měchýře. A pravděpodobnost, že se budou trvale počůrávat i ve školce se 1,5krát zvyšuje.

Důležitý trénink

"Řada rodičů si myslí, že chození na nočník má svůj přirozený vývoj a není nutné do toho dítě nutit, pokud samo nechce. Tímto svým chováním však dítěti mohou víc uškodit, než pomoci," dodávají vědci.

Z výzkumů vyplývá, že učení na nočník zvládnou rychleji dívky. Chlapci to mají především složitější v tom, že se učí čůrat ve stoje. Podle odborníků v učení mnohdy pomáhá jednoduchý trik. Rodiče by měli nechat výběr a nákup nočníku přímo na dětech. Děti se pak cítí "dospěle" a učit se na nočník chtějí samy.

Bohužel rodiče v tomto směru velmi zlenivěli. Plenky na jedno použití jsou pro ně velmi pohodlné a k učení na nočník je v podstatě nic nežene. A tak není výjimečné, když děti ve třech letech začnou chodit do školky a nosí ještě plenky. Obyčejně to rodiče svádějí na děti, ale mnohem častěji za to mohou sami. Nenašli si čas, aby s dětmi trénovali.

Reklama

Související témata:

Související články

S bezplenkovou metodou lze začít již po porodu

Také vám to připadá jako sci-fi? Nicméně se nejedná o žádný výdobytek technické revoluce, nýbrž naopak o návrat ke kořenům. Podle odborníků totiž jako dokážeme...

Výběr článků

Načítám