Hlavní obsah

Danielovi bez dolní poloviny těla ochabují svaly, handbike by mu pomohl s jejich posilováním

Plzeň

Před šesti lety přišel Daniel Křeček po nešťastné nehodě o dolní polovinu těla. Čtenáři Novinek mu pomohli vybrat peníze na speciální elektrický vozík, který ho zachránil od nebezpečí protržení střev. Nyní ale Daniel kvůli nedostatku pohybu bojuje s ochabováním svalů, křečemi a močovou infekcí. Návrat do aktivního života by mu usnadnil speciální handbike, který si ale z invalidního důchodu nemůže dovolit.

Speciální vozík zachránil muži bez dolní poloviny těla život, teď potřebuje handbike, aby mohl začít sportovatVideo: Novinky

 
Článek

Danielovi změnil život těžký úraz. „S kamarádem jsme vylezli na odstavený vagon, abychom si udělali fotku, a trefil mě obloukový výboj. Tím všechno začalo,“ vzpomíná.

„Zlomil jsem si páteř, takže jsem byl nehybný od poloviny těla dolů. Postupem času jsem kvůli popáleninám přišel o polovinu těla.“

I s polovinou těla žije běžný život. Bez speciálního vozíku ale může zemřít

Zdraví

S těžkou životní situací se popral, ale na běžném invalidním vozíku mu hrozilo smrtelné nebezpečí. Zakončení páteře Danielovi tlačilo na orgány a hrozilo protržení střev.

Potřeboval speciální elektrický vozík vyráběný ve Švýcarsku za 1 150 000 korun, díky němuž by mohl sedět v bezpečné poloze a lépe překonávat překážky v terénu. Čtenáři Novinek mu na něj z velké části přispěli a vozík skutečně získal.

„Mám věc, na kterou jste mi pomohli vybrat, která mi život hodně usnadňuje. Velice jste mi pomohli,“ říká Daniel s vděkem po roce od pořízení vozíku.

„Všechny překážky jsou mnohem jednodušší. Ať už je to obrubník, schody, cokoliv, jsem díky tomuto schopný se přes to dostat, což jsem dřív nebyl.“

Foto: Novinky

Daniel se naučil bez půlky těla žít téměř plnohodnotný život.

Jenže bohužel přišly nové komplikace. „Teď mě trápí, jak jsem na elektrickém vozíku, nemám pohyb, svaly ochabují. Potřeboval bych začít něco dělat,“ přiznává.

Rád jezdíval na kole a chtěl by se ke sportování vrátit, což by mu handbike (speciální kolo upravené pro invalidy, které se ovládá rukama) umožnil.

Ochabování svalů Danielovi přináší i vážné zdravotní problémy. „Když pohyb nemám, když nesportuju nebo nic nedělám, po větší zátěži mám svalové záškuby, svalovou horečku, přidá se mi do toho močová infekce, což je na denním pořádku,“ vypovídá mladý muž.

„Po delší cestě jsem fakt vyčerpaný a pak jsem týden úplně vyřazený z provozu.“

Měsíce byl pacient s polovinou těla upoután na lůžko. Čtenáři Novinek mu pomohli

Domácí

A i když se doma snaží posilovat, například s gumou na procvičování bicepsů, nestačí to. Handbike by zapojil celé tělo – prsa, záda, ruce i břišní svaly. Navíc dostal doporučení z rehabilitačního střediska, že by mu speciální kolo opravdu pomohlo.

Dokazuje to i zkušenost jiného muže na invalidním vozíku. „Je to kvadruplegik a jezdil na handbiku závodně. A ten mi to doporučil úplně nejvíc. Říkal, že když jezdil závodně, neměl žádné problémy, žádné záškuby a všechno bylo super,“ tvrdí Daniel.

Jenže z invalidního důchodu si handbike nemůže dovolit, ceny začínají na 200 tisících korun. Založil proto veřejnou sbírku, kam můžete přispět i vy.

Reklama

Výběr článků

Načítám