Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět o zimních olympijských hrách v Pekingu 2022

Sport.cz, šel

Asijský kontinent hostí třetí olympijské hry v řadě. Pod olympijskými kruhy se v roce 2018 soutěžilo v korejském Pchjongčchangu, o tři roky později v japonském Tokiu. Oficiální začátek zimních olympijských her v Pekingu je stanoven na 4. února, slavnostní zakončení je naplánováno na 20. února 2022.

Foto: www.olympics.com

Oficiální logo zimních olympijských her v Pekingu 2022.

Článek

Čínská metropole Peking porazila ve finále výběrového řízení o pořadatelství zimní olympiády kazašské město Almaty. Zájem o olympiádu mělo také Oslo, nabídku však později stáhlo.

Rozhodnutí o Pekingu jako pořadateli olympijských her v roce 2022 padlo 31. července 2015 v Kuala Lumpuru.

Termín a program ZOH v Pekingu 2022

Slavnostní zahájení zimních olympijských her v Pekingu proběhne 4. února 2022, samotné sportovní zápolení však začne prvními koly v curlingu o dva dny dříve. Sportovní událost roku trvá sedmnáct dní, konec olympiády je naplánován na 20. února.

Součástí olympijského programu je patnáct olympijských sportů, premiéru si odbyde sedm nových disciplín, jako například monobob žen nebo smíšené soutěže družstev ve skoku na lyžích, short tracku nebo snowboardcrossu.

Biatlon - program a Češi v akci

Biatlonisté patří mezi největší české medailové naděje. V nominaci pro Peking je pět biatlonistů - Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, Milan Žemlička a Mikuláš Karlík, a pět biatlonistek - Markéta Davidová, Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková a Tereza Voborníková.

První biatlonový závod je na programu 5. února.

Hokej – program a skupiny

Pozornost českého sportovního fanouška přitahuje kromě velkých jmen jako Ester Ledecká nebo Eva Samková hlavně olympijský hokejový turnaj. Prestiž olympijského hokeje v Pekingu jen zvyšuje fakt, že na rozdíl od korejského Pchjongčchangu se turnaje zúčastní také hráči z NHL.

Olympijského turnaje v hokeji se účastní 12 týmů, které jsou rozděleny do tří skupin. Česká republika se v rámci skupiny B utká s Ruskem, Švýcarskem a Dánskem.

Skupina A
Kanada, USA, Německo, Čína
Skupina B
Rusko, Česko, Švýcarsko, Dánsko
Skupina C
Finsko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko

Hokejový turnaj začíná 4. února prvními zápasy, finále je na programu 20. února.

Olympijské hry v Pekingu 2008

Více než dvacetimilionový Peking se stane prvním pořadatelským městem letní i zimní olympiády – na letních olympijských hrách v roce 2008 zde Češi získali sedm cenných kovů, zlato vybojovali Barbora Špotáková, Kateřina Emmons a David Kostelecký.

Řada olympijských sportů bude probíhat na sportovištích, která byla postavena právě pro olympiádu v roce 2008. Kromě centra Pekingu se bude soutěžit také v obvodu Jen-čching severozápadně od hlavního města, lyžařské disciplíny budou probíhat více než 200 kilometrů severně od Pekingu v oblasti Čang-ťia-kchou.

Seznam sportovišť

Všechna sportoviště pro olympijské hry jsou již připravena, a to včetně většiny mimosoutěžních staveb, dálnice nebo rychlodráhy, jež spojuje jednotlivé oblasti.

Rekonstrukce finišuje také u Pekingského národního stadionu, který bude, stejně jako v roce 2008, hostit zahajovací i závěrečný ceremoniál. Kromě „Ptačího hnízda“ se bude soutěžit také v hale s názvem „Kostka vody“, kde se před 13 lety konaly plavecké soutěže. Ta nyní bude domovem curlerů.

Název sportovištěSport
Pekingský národní stadionslavnostní zahájení a zakončení
Pekingský národní krytý stadionlední hokej
Pekingské národní plavecké centrumcurling
Národní rychlobruslařský oválrychlobruslení
Hlavní krytý stadionkrasobruslení a short track
Big Air Shougang (Šou-kang)snowboarding
Sportovní centrum Wukesong (Wu-kche-sung)lední hokej
Národní lyžařské centrum Xiaohaituo (Siao-chaj-tchuo)alpské lyžování
Národní dráha Xiaohaituo (Siao-chaj-tchuo)boby, saně, skeleton
Národní cross-country centrumseverská kombinace
Národní skokanské centrumskoky na lyžích, severská kombinace
Národní biatlonové centrumbiatlon
Zimní park Genting (Ken-tching)akrobatické lyžování, obří slalom

Časový posun

V Číně je v zimě o sedm hodin více než v České republice, sportovní program olympijských her tak začíná brzy ráno našeho času a končí odpoledne.

Logo a maskot zimních olympijských her

Maskotem olympijských her v Pekingu je panda jménem Bing Dwen Dwen, jméno ve volném překladu znamená „dítě ledu“. Maskot byl vybrán z více než pěti tisíc předložených návrhů, jeho tělo pokrývá oblek z ledu a jeho srdce je ze zlata.

Oficiální logo olympijských her vychází z čínského symbolu 冬, jenž označuje slovo „zima“.

Modrá barva loga symbolizuje sny, budoucnost a čistou sněhu a ledu, zatímco červené a žluté prvky odkazují na čínskou vlajku a jsou symbolem pro vášeň, mládí a vitalitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám